Яйца по испански


Н. Гавазов

Яйца по испански

От сблъсъка между Атлетико и Ювентус в осминафиналите на Шампионска лига очаквахме прагматична и не много резултатна игра. И двата отбора са известни със своята хитрост и с умението си да вкарват мачовете в удобен за тях вариант, а треньорите им са си извоювали славата на едни от най-гъвкавите в този бизнес.

Очакванията се оправдаха! Резултатът в първата среща обаче се оказа неочакван. Два гола след статични положения решиха изхода на срещата. На гостите не помогна даже Кристиано Роналдо, който изглеждаше бледа сянка на себе си в тази среща. Как така се случи, че италианците, които от началото на сезона не крият намеренията си да спечелят "Ушатата", изпаднаха в цайтнот и се озоваха пред угрозата да напуснат Шампионска лига още след първите елиминации?

Всичко си има няколко обяснения.

 

Роналдо се загуби

Точно по този начин могат да бъдат описани действията на Кристиано в мача на "Ванда Метрополитано". Португалецът направи всичко възможно да помогне на отбора си и по традиция се опита да стане център на вниманието, но явно прекали с индивидуалните действия. Роналдо извърши 72 докосвания на топката, което е много с отчитане на характера на срещата и нуждата от скоростно вземане на решения. Кристиано отправи и седем удара, като съгласно статиката, най-много изстрели в сегашното издание на Шампионска лига има Луис Суарес - 6 средно на мач, което означава, че португалецът дори надмина показателите на уругваеца. Но само три от тези удара бяха в очертанията на вратата, което е много малко. А спецификата на изстрелите показва надеждността на отбраната на Атлетико и безпомощността на Роналдо - единият изстрел дойде от пряк свободен удар, а другият бе блокиран. Според статистката,  Кристиано добре се е справил с поетите топки и финтовете, но поглеждайки към картата на Opta, ще видим, че нападателят е посрещал топката само в зоните, където от него не идва никаква опасност за Атлетико.

И тук ще припомним още една статистика - португалецът има само един гол през този сезон в Шампионска лига, като точно в този мач "бианконерите" бяха победени. Като цяло, продуктивността на Роналдо е спаднала с десет (10) пъти в сравнение с предишните сезони в главния европейски клубен турнир!

На всичкото отгоре Кристиано се самоунижи в срещата с Атлетико, показвайки пет пръста на феновете на домакините. След мача нападателят обясни, че е искал да покаже, че мадридчани имат 0 победи в Шампионска лига, а той цели пет успеха. По всичко изглежда, че Роналдо не е наясно, че е бил част от колектив, който е печелил Шампионска лига и сам никога няма как да спечели нито един турнир. Такива жестове и закачки могат да се видят в уличния футбол, където играят юноши или деца. Но в професионалния футбол...

 

Тактиката на Симеоне

Треньорът на Атлетико често се асоциира с тактиката на паркирания автобус. Този път обаче аржентинецът направи така, че да прехвърли играта в средата на терена. Коке, Партей, Саул и Родри - това бе средната линия ма домакините. Четирима централни полузащитника и нито едно крило. В резултат на това Ювентус владееше топката в 63% от времето, но само 24% от действията на "бианконерите" се проведоха в третата част от полето  на мадридчани. Усиленият контрол върху полузащитата доведе до това, че само 22% от атаките на италианците преминаваха през центъра. И в крайна сметка лиши Ювентус от възможността да захранва Роналдо с топки в наказателното поле, което пък принуди португалеца да се дръпне назад.

На практика Диего тактически надигра Масимилиано Алегри, който след мача сам призна, че Атлетико е накарал хората му да играят лошо. Торинци и Алегри просто не се оказаха готови за тази тактика на домакините. А "дюшекчиите" показаха, че имат яйца от възможно най-големия размер, защото не само, че издържаха, но измъкнаха максимума от две положения.

Интересно ще бъде да видим какво ще се случи в реванша. Съгласно статистиката, Ювентус никога не е продължавал напред в евротурнирите, ако загуби първата среща с 2:0. Очевидно е, че Алегри трябва да направи нужните изводи, а Роналдо да намери себе си. В противен случай "разглезеният" от липсата на вътрешна конкуренция Ювентус просто ще излети от турнира, а петте пръстта на Кристиано ще изглеждат още по-жалки на фона на гигантските яйца на Симеоне.

  Сподели
672