Психология


Н. Гавазов

Психология

Ливърпул получи в първия кръг от плейофите на Шампионска лига най-слабият Байерн за последните години. Ако сравним отделните линии на двата отбора, мърсисайдци превъзхождат съперника си във всяка една зона, даже в отбраната, независимо от това, че в сърцето на защитата на домакините трябваше да играе двойката Матип и Фабиньо - просто Зюле и Алаба изглеждаха много по-проблематични звена в немската отбрана, отколкото централните защитници на англичаните.

Клоп разполага със страхотни нападатели, мощен вратар, технични и креативни полузащитници и Ливърпул, мачкащ  всичко по пътя си във Висшата лига,  просто трябваше да излезе и с лекота да прегази Байерн - отбор, който загуби повече от половин сезон в търсене на своята идентичност и който нямаше суха мрежа през 2019 г.

За съжаление на феновете на Ливърпул, мачът снощи завърши при резултат 0:0 и така Байерн след Реал Мадрид и Порто стана третият отбор за последните 10 години, който опазва вратата си на "Анфийлд".

Въпросът е защо Ливърпул изпусна своя шанс да пътува до Мюнхен като фаворит, а Байерн постигна това, за което дойде?

Ковач съзнателно настрои отбора си за отбранителен футбол. Специалистът бе наясно, че открита игра срещу мърсисайдци означава безнадеждна авантюра, която ще завърши с погром за хората му. За това и най-забележителният играч на немците стана Нойер, за това и цял мач трима пазеха Салах, за това и Левандовски, Хамес и Коман вместо с лекота да "изядат" Матип и Фабиньо, рядко се оказваха в чуждото наказателно поле с топка - вместо това тримата предпочитаха да работят повече в защита. Показателен е фактът, че гостите нямат точен към Алисон за всичките 90 минути!

Що се отнася до домакините, именно атакуващият стил на игра им помогна да замаскират отслабената без Ловрен и Ван Дайк защитата - всяка атака на мърсисайдци се осъществяваше при  шпалир от десет противникови играчи. Този стил на игра на Ливърпул се оправда: домакините неутрализираха противниковите футболисти, а Байерн Мюнхен за втори път за последните години получи над 10 удара към вратата си - първото подобно нещо се случи срещу Реал Мадрид в 1/4-финалите на Шампионска лига през сезон 2016/17. Отделно, домакините организираха осем пъти повече ключови паса в наказателното поле на съперника и ако погледнем статистиката, от тези положения би трябвало да дойдат поне два гола.

Във футбола обаче се броят попаденията и връщайки се към въпроса по-горе, отговорът на него е, че "червените"  прегоряха. Може да звучи като алегория, но домакините останаха без глас от собствената си песен. Впрочем, Ливърпул не за първи път страда от нерви, а в плейофите на Шампионска лига, а и не само там, самообладанието е много важно нещо. Не защитата и не Хендерсън, а именно психологията се оказва най-слабото място на мърсисайдци, а това може да съсипе и най-идеалната тактика и правилно построен състав.

Нулево  равенство е много съмнителен резултат като гост, за това сега ще е много интересно да видим какво ще направят баварците у дома си, още повече, че Кимих няма да играе заради натрупани картони. Въпросът е, дали в реванша Ковач ще изостави тактиката с автобуса и ще тръгне напред  с ясното съзнание, че поема огромен риск да получи това, което англичаните пропуснаха да направят на "Анфийлд". Но също така не е изключено наставникът на баварците отново да заложи на изцяло отбранителен стил, с който да  се опита да "засуши" играта и да  разчита по някакъв начин да вкара един гол, в крайна сметка принуждавайки Мане, Салах и Кейта да съжаляват за добрите си пробиви срещу Нойер на "Анфийлд", които обаче не завършваха с удар.

И при двата варианта обаче се иска много спокойствие и самообладание. Ливърпул има качеството да реагира на различните ситуации. За Клоп и помощниците му обаче остава да намерят и нужната психология, която да добавят към класата на отбора, така че мърсисайдци да заприличат на истински убиец, който не може да бъде спрян от нищо. Най-малко от толкова слаб Байерн.

  Сподели
709