Тотнъм, Жилина, Оксер, Копенхаген и Аякс се класираха за групите в ШЛ


Н. Гавазов

Тотнъм, Жилина, Оксер, Копенхаген и Аякс се класираха за групите в ШЛ

Отборът на Тотнъм победи Йънг Бойс с 4:0 в среща-реванш от 4-я квалификационен кръг на турнира на Шампионската лига. В първия мач „шпорите" загубиха с 2:3, но с общ резултат 6:3 успяха да се класират за първи път в своята история за груповата фаза на най-престижния европейски клубен турнир.
Резултатът откри Питър Крауч, който се разписа още в 5-ата мин. на мача и изправи на крака 34 709 зрители на „Уайт Харт Лейн" дошли да видят историческия успех на любимците си.
В 32-ата мин. Джърмейн Дефо вкара втори гол във вратата на гостите, но след като си помогна с ръка - положение, което главния съдия не видя и зачете попадението. В основата и на двете попадения бе уелският халф Гарет Бейл.

Точно след час игра Крауч направи резултата 3:0 с което довърши своя противник, а в 78-ата мин. английският национал оформи хеттрика си, след като бе точен след дузпа, отсъдена за нарушение срещу Бейл.

Йънг Бойс завърши срещата с човек по-малко, след като в 76-ата мин. Лучич получи втори жълт и съответно червен картон.


В останалите срещи Оксер елиминира Зенит, който пристигна като фаворит, но не успя да се възползва от положенията си за отбелязване на гол. Французите се наложиха с 2:0 и с общ резултат продължават в груповата фаза на турнира.Резултатът откри Хенгбарт, който бе точен още в 9-ата минута на „Абе Дешан". През второто полувреме футболистите на Оксер продъложиха в своя си стил да разчитат на контраатаки и резултата не закъсня - в 53-ата минута Йелен вкара втори гол. В 65-ата мин. главният рефер Дамир Скомина Словения показа червен картон на вратаря Малафеев, а след още 15 мин. изгони и Хубокан, за да завърши Зенит с 9 души на терена. Въпреки това руснаците търсеха до последно гола и имаха своите шансове в лицето на Дани и Кержаков, но този път Фортуна не бе на тяхна страна.


В другия мач на отбор от бившия СССР очаквано Аякс победи Динамо Киев с 2:1 и с общ резултат 3:2 намери място сред 32-та най-добри отбора в най-комерсиалния футболен турнир в Европа. Резултатът откри Луис Суарес. В 75-ата мин. Ел Хамадуи реши всичко в срещата, след като вкара за 2:0. Не така мислеха украинците, които пет минути преди края чрез гол от дузпа на Андрий Шевченко намалиха за 2:1 - резултат при който дойде последния съдийски сигнал.


Палачът на Левски и Литекс - словашкия Жилина също се класира за груповата фаза на Шампионска лига. В мач-реванш словашкият шампион победи гостуващия Спарта Прага с минималното 1:0, но с общ резултат 3:0 намери място сред 32-та най-силни отбора на Стария континент. Чеесай се разписа в 18-ата мин. След по-добра игра на домакините в началото. Чешкият тим можеше да достигне поне до равенството, но в 54-ата мин. Кладбурски не успя да вкара отсъдената дузпа.

Последният отбор, който се класира за групите на Шампиоснката лига бе датския Копенхаген, който победи гостуващия Розенборг с минималното 1:0 и с общ резултат 2:2, но гол повече на чужд терен намери място в групите. Единственото попадение на ст. „Паркен" отбеляза Отесен, който бе точен в 33-ата мин.


Жребият за груповата фаза е в четвъртък от 19:00 часа бълг. време в Монако.

 

  Сподели
180