УЕФА подгони Легия заради банер за Варшавското въстание


Н. Гавазов

УЕФА подгони Легия заради банер за Варшавското въстание

УЕФА откри дисциплинарно производство по отношение на Легия заради банер на феновете на отбора преди началото на домашния мач-реванш с Астана от третия квалификационен кръг в Шампионска лига. При това поляците са заплашени със сериозна глоба, тъй като по-рано УЕФА вече глоби клуба за нарушение на феновете.

В мача с Астана привържениците на Легия издигнаха банер в памет на загиналите във Варшавското въстание. На банера немски войник държи пистолет в главата на момче на фона на полското знаем и цифрата 1944.

"По време на Варшавското въстание немците убиха 160 000 човека. Хиляди от тях са деца", гласи надписът.

Варшавското въстание срещу хитлеристките окупатори избухва на 1август и продължава 68 дни. То е организирано от полското правителство в изгнание и за краткото си съществуване на практика възстановява полската държава - въведени са дори пощенски клонове. Въстанието е потушено от многобройната немска армия, а спорен остава моментът, че Сталин издава заповед Червената армия, която се намира в подстъпите на Варшава и е много повече от тази на немците, да остане на място и да изчака немците да потушат въстанието. Нещо повече, руската ПВО пречат на американски и британски самолети да снабдяват въстаниците от въздуха, дори са свалени самолети на съюзническите войски.

Около 200 000 цивилни жители на Варшава загиват във въстанието.

 

  Сподели
114