Защо е време УЕФА да смени правилника?


.

Защо е време УЕФА да смени правилника?

На “Олд Трафорд” след люта битка Байерн Мюнхен се промъкна на полуфинал в Шампионската лига, след като видимо Манчестър Юнайтед бе по-добрият отбор. Често се случва овехтялото правило за гол на чужд терен да ощети по-силните и по този начин футбола като цяло. Дали не е дошло време УЕФА да промени този член от правилника си? Ще дадем няколко причини, поради които това трябва да се случи.

На първо място – правилото стимулира отборите да играят защитен футбол. Представяме си примера, в който два тима са завършили при голово равенство, следствие, на което в реванша единият отбор се опитва да играе футбол, а другият да руши играта. По-лошият пример обаче го видяхме в битката между “червените дяволи” и баварците. Отпада тимът вкарал повече голове в единия мач. Очевидно тук УЕФА казва – по-добре спечели с 2:1, отколкото с 3:2. А най-добре с 1:0.

Друг фактор за съществуването на това правило е убеждението, че домакинството дава съществено предимство. В последните години обаче това не е съвсем сигурно и за отборите е от все по-малко значение, което до голяма степен обезсмисля “компенсирането” с абсурдното правило. Друг добър пример е ситуацията победа за госта с 3:1. Това автоматично означава, че в реваншът загубилият първия двубой трябва да отбележи две или три попадения, за да има някакъв шанс за прогрес, вместо да му е достатъчна чиста победа с 2:0, която ще докаже, че е по добрият към съответната дата.

Най-куриозна бе ситуацията, в която правилото за гол на чужд терен реши съдбата на трофея в Шампионската лига. На полуфиналите през 2003 година Милан и Интер завършиха при 0:0 на “Джузепе Меаца” в първия мач. Резултат идеален за “росонерите”, които в реванша на “чужд” терен постигнаха ново равенство 1:1 и продължиха в следващата фаза, макар че “нерадзурите” бяха по-креативният тим.

Този сезон Шампионската лига е изключително интересна, предлагайки изключително резултатни мачове. Това повдига и стойността на гола на чужд терен, придавайки му тежест, която измества крайният резултат от справедливостта. При премахването на това правило може да се очаква много повече емоция, тъй като ще има повече мачове с продължения и вероятно дузпи, както всъщност е в Южна Америка.

Цар Футбол не е справедлива игра. Може да имаш 10 греди и да с играл с 2 човека по-малко, но от значение е единствено, кой ще вкара повече голове, дори с едно положение и без значение къде. Защото при 4:4, най-честно е да има продължения и още поне 30 минути страхотна интрига.

  Сподели
231