Станаха известни причините за изгонване на журналиста от хотела


Н. Гавазов

Станаха известни причините за изгонване на журналиста от хотела

Станаха известни причините за изгонването на бразилския спортен журналист Джамил Чад от хотела. Както е известно, тези дни малък скандал помрачи обстановката около Мондиал 2018, след като се разбра че охраната на хотел на ФИФА в Москва е изгонила представителя на медиите. Бразилецът съобщи за инцидента в акаунта си в Туитър, а негови колеги побързаха да разпространят новината. 

По-късно управата на хотела прие обратно Чад и се извини за поведението си, уточнявайки, че е станало недоразумение.

Някои представители на медиите веднага заподозряха в това държавната власт на Русия, заради критичните материали на бразилеца от страната-домакин на Мондиал 2018 – журналистът споделяше с читателите не само лъскавия образ на Русия, който пропагандата на Владимир Путин по всякакъв начин показва на света, но и другата страна от живота в държавата – ширещата се бедност, намаляваща средна класа, лоша инфраструктура извън градовете и зоните за провеждане на Световното първенство, бездомни хора и просяци, цензурата на властите и контролът върху медиите.

Оказа се, че причината за изгонването на журналиста е споделена информация за живота на емира на Катар Ал Тани.

Чад е обядвал в ресторанта на хотела, когато там е пристигнал Ал Тани. Малко по-късно емирът напуснал заведението без да си плати сметката и сервитьорката донесла касовия бон на бразилеца, помолвайки да плати сумата на бона от 80 евро. Журналистът засне това и го публикува в акаунта си в Туитър, което всъщност е разгневило управата на хотела.  

"Казаха, че трябва да го изгонят, защото е нарушил правата на неприкосновеност на личния живот. Сервитьорката е уволнена, защото е дала повод това да се случи", заяви източник от хотела, който пожела да остане анонимен.

Напомняме, че журналистът бе върнат обратно в хотела, след скандалът се разгоря и стана обществено достояние.

Чад обаче не спря до тук, а написа в акаунта си след този случай: "Почувствах какво ще бъде Световното в Катар по отношение на свободата!".

  Сподели
402