Далич: Субашич е нашият национален герой


Н. Гавазов

Далич: Субашич е нашият национален герой

Старши-треньорът на националния отбор на Хърватия Златко Далич сподели мнение за мача с Дания от осминафиналите на Мондиал 2018, който "шахматистите" спечелиха след изпълнение на дузпи.

"Искам да поздравя датчаните за поредния мач, който не загубиха в редовното време. Те играеха много неудобен за нас футбол и много ни затрудниха. След такова нещо ние сме способни на много. Датчаните имат много класен отбор. Каспер Шмейхел спасяваше дузпи, за щастие и нашият вратар не разочарова. Това беше справедлив мач. Отпаднаха отбори, които залагат на красива игра, останаха такива, които играят за резултата. След като напуснахме групата като първи, за нас бе важно да се представим в плейофите. Сега ние сме в топ 8 на Световното първенство.

Срещата не бе лесна - имахме възможността, психологически бяхме настроени да победим. След като Модрич не вкара дузпата, ние си спомнихме за Виена през 2008-ма, когато загубихме дузпите от Турция. Трябва да имаш късмет, а момчетата го заслужават. Господ ни възнагради за нашата работа. Нито в един мач аз не спечелих без тежък труд. Ще взема с мен прекрасни спомени от Нижни Новгород. Имахме прекрасно преживяване и забележителен опит тук.

Досега играхме добре и напуснахме групата като първи в нея. Невъзможно е да се играят такива мачове без трудности. Сигурен съм, че следващият мач ще ни обедини още повече. Ние не играхме на същото ниво като преди, но постигнахме резултат. Фактът, че не се предадохме след изпуснатата дузпа от Модрич, ни прави по-силни. Бях изумен от това, как бе настроен Лука. Той не вкара, но след това той взе топката и отбеляза в серията след мача. Можете ли да си представите какво ще се случи, ако той пак не бе вкарал? Каквото и да говорим, това показва, че Лука е страхотен играч.

Субашич е нашият национален герой. Той спаси три дузпи и ни измъкна, когато бе толкова нужен.

Вчера в края на тренировките всеки от играчите изпълни по две дузпи. Вчера двама вкараха прекрасни голове, а днес пропуснаха. Не е лесно да се справиш с такава отговорност. Но, още веднъж ще кажа, че нашият вратар ни помогна да спечелим. Мачът беше много напрегнат, но винаги най-важният мач е следващият. На никого не му бе лесно - нито на нас на терена, нито на вас на трибуните, нито на зрителите пред екрана. Такъв мач може само да ни обедини, ние разбираме, че заслужаваме резултата. Събрахме се, сплотихме се и продължихме да се борим", заяви Далич.

  Сподели
392