Страхотен Шмайхел не бе достатъчен на Дания, Хърватия е на 1/4-финал


В. Мухарски

Страхотен Шмайхел не бе достатъчен на Дания, Хърватия е на 1/4-финал

Хърватия се класира на 1/4-финал на Мондиал 2018, след като се наложи след изпълнения на дузпи над Дания. В редовното време двата тима завършиха наравно - 1:1.

Двубоят стартира изключително интересно с два бързи гола. Най-бързото попадение на този шампионат бе факт, след като "Червения динамит" откри резултата след няма и минута игра.

След едно изпълнение на тъч се стигна до разбъркване в наказателното поле и Мартин Йоргенсен бе най-съобразителен, за да отправи удар към вратата. Стражът Даниел Субашич не се намеси добре и топката се търкулна до гредата и влезе във вратата му - 1:0.

Отговорът на Хърватия не закъсня. В 4-ата минута при едно центриране отдясно защитник на Дания изчисти топката в гърба на свой съотборник, след което тя стигна до Марио Манджукич, който отблизо я прати във вратата за 1:1.

След това ритъмът на игра значително спадна. В 27-ата минута Брейтуайт бе близо до гол, но Субашич се намеси решаващо. Малко след това последваха три последователни намеси на Шмайхел след удари на Ракитич, Ребич и Перишич. Следващото по-интересно положение бе в 39-ата минута. Тогава при едно центриране от фаул в наказателното поле - Деян Ловрен се извиси и стреля с глава, като топката профуча на сантиметри от гредата.

Малко преди почивката топката се отби в сглобката на хърватската врата, след далечен изстрел на Ериксен. След почивката двата тима заиграха по-предпазливо и ситуациите намаляха. Така в крайна сметка нов гол не падна и се стигна до продължения.

Най-интересната ситуация беше пет минути преди края на второто продължение. Тогава Модрич даде страхотен извеждащ пас за Анте Ребич, който бе препънат в наказателното поле и реферът отсъди дузпа. Модрич застана зад бялата точка, но ударът му бе спасен от Каспер Шмайхел.

Така до нов гол не се стигна и в крайна сметка всичко се реши при рулетката на дузпите. Субашич спаси удара на Ериксен, който бе едва първи. След това Шмайхел отрази дузпата на Милан Бадель. Малко след това Шьоне не успя да се разпише от бялата точка. Веднага след това Шмайхел хвана удара на Пиварич. Субашич хвана изстрела на Йоргенсен. След това Ракитич вкараха последната дузпа и класира тима си напред.

  Сподели
605