ФИФА отказа да коментира публикацията в Mail on Sunday


Н. Гавазов

ФИФА отказа да коментира публикацията в Mail on Sunday

ФИФА отказа да коментира публикация в Mail on Sunday за прикриване от страна на Световната централа на положителни допинг проби в руския футбол. През уикенда се появи информация, че ФИФА е знаела за нарушението, но е решила да не предприема наказателни действия, за да не застраши провеждането на Световното първенство и финансовите постъпления от турнира.

Съобщаваше се за прикриването на положителни проби на 34 руски футболисти. Общо 154 играчи бяха включени в доклада на д-р Ричард Макларън, който разследваше допинг скандалите в руския спорт, довели до изхвърляне на страната от Игрите в Рио де Жанейро и ПьонгЧанг и от международната лека атлетика.

Бившият вицепрезидент на Международния олимпийски комитет (МОК) Ричард Паунд заяви пред Mail on Sunday, че ФИФА не е повдигнала обвинения срещу заподозрените футболисти или Руския футболен съюз, защото организацията рискува да загуби милиарди при евентуален скандал точно преди Световното.  

Публикацията в медията дойде във връзка с допинг случая на футболиста Руслан Камболов, който бе част от разширения състав на Русия за Мондиал 2018, но отпадна заради контузия в прасеца. Преди седмица в свой документален филм германската телевизия ARD съобщи, че лабораторията в Москва не е докладвала положителна проба на Камболов от 2015 година. на Световната антидопингова агенция, като тестът е бил подменен с чиста урина, за да не бъде открито използваното от играча вещество от забранения списък дексаметазон.

Както е известно, по-рано президентът на американската антидопингова агенция Травис Тайгарт поиска от ФИФА да провери руските футболисти за допинг. Тайгарт назова успехите на "Сборная" на Мондиал 2018 "извънредни показатели". Напомняме, че домакините започнаха мощно, побеждавайки Саудитска Арабия с 5;1 и Египет с 3:1, с което за първи път в своята история си осигуриха класиране за плейофите на турнира. Според американеца, всички играчи от националния отбор на Русия трябва да бъдат проверени, за да се удостовери, че финалите на Мондиал 2018 протичат честно.

Британското издание The Telegraph пък отправи питане до ФИФА за получаване на информация за броя на допинг-тестовете на националния отбор на Русия. Световната организация отказа да направи това.

  Сподели
467