Правозащитници са възмутени от срещата между Салах и Кадиров


Н. Гавазов

Правозащитници са възмутени от срещата между Салах и Кадиров

Правозащитници от организацията Human Rights Watch изразиха недоволството си от срещата между лидера на националния отбор на Египет Мохамед Салах с главата на Чечня Рамзан Кадиров. Напомняме, че двамата се срещнаха в Грозни, където се намира базата на "фараоните" по време на Мондиал 2018. По-късно станаха известни някои подробности около пребиваването на Салах на стадион "Ахмат Арена" в неделя вечер.

Оказва се, че нападателят на Ливърпул е получил разрешение от треньорския щаб да остане в хотел "Локал" и да не участва в откритата тренировка на тима, за да почива от пътя. Научавайки за това, Кадиров със свитата се е отправил към въпросния хотел за среща с египтянина. По принцип мястото е строго охранявано и достъпът на външни лица е контролиран, но Кадиров се е възползвал от положението си на лидер на Чечня и успял да се срещне с Мохамед и да го убеди да дойде на "Ахмат Арена", където местни фенове очаквали присъствието му.

От Human Rights Watch са на мнение, че това е обикновена пиар акция на ръководителя на републиката, което е грубо нарушаване на правилата на ФИФА.

"Кадиров се опитва с лични цели да използва това, че националният отбор на Египет се намира в Чечня. Това на 100% бе предсказано. Той попадна под светлината на прожекторите. Кадиров безжалостно управлява Чечня и унищожава всякаква политическа пропаганда и защита на правата на човека. Тази акция е грубо нарушаване и на правилата на ФИФА, която забранява всякаква политическа дейност", се казва в съобщение на заместник - директора на Human Rights Watch за Европа и Централна Азия Райчъл Денбър.

  Сподели
453