Мондиал 1990 Италия: Едно италианско лято


Н. Гавазов

Мондиал 1990 Италия: Едно италианско лято

Световното първенство през 1990 година негласно получава определението за най-скучния Мондиал. Не най-добра характеристика за подобно спортно събитие, но това са фактите, въпреки че италианците създават отлична организация и страхотни удобства за феновете от целия свят. Един интересен факт е, че това Световно е трябвало да бъде дадено на тогавашния СССР, до 1984 година фаворит в борбата е била комунистическата държава, но заради бойкота на Олимпиадата в САЩ ФИФА взема решение Мондиал 1990 да се състои в Италия. Впрочем, след повече от четвърт век наследникът на СССР ще получи правото да организира Световно. 

Футболният форум в Италия се състои в 12 италиански града: Неапол, Рим, Милано, Торино, Бари, Верона, Флоренция, Каляри, Болоня, Генуа, Удине и Палермо. Финалът се състои в столицата на Италия. Схемата на съревнованието е същата както преди четири години в Мексико и съвсем скоро започва да се осъзнава, че това лишава груповата фаза от т.нар. мачове на живот и смърт. 

На практика, в първата част на италианския турнир няма впечатляващи срещи, почти липсват и изненади. Италия и Бразилия без проблеми печелят групите си (в квартета на "селесао" все пак има изненади - Коста Рика побеждава Шотландия и Швеция), Испания и Германия с малко повече усилия, а когато говорим за изненади, те се случват в останалите два квартета. Камерун изненадващо побеждава Румъния и Аржентина и се класира за следващата фаза преди последния мач със СССР, който преди това губи двата си мача. В последния кръг аржентинци и румънци завършват наравно и победата на СССР няма никакво значение - "сборная" се прибира у дома си. 

Групата на Англия, Холандия, Ирландия и Египет разочарова тези, които са очаквали вълнуващи мачове. Холандците не успяват да победят африканците, пет равенства в шест мача, а единственият успех е този на англичаните над Египет. За 1/8-финалите се класират също така ирландци и холандци, без да постигнат нито една победа! 

По-интересно е на осминафиналите. На "Деле Алпи" в Торино Аржентина като по чудо побеждава Бразилия с гол на Каниджа в 80-та минута. "Селесао" доминира в мача и бразилците изпускат няколко чудесни положения за гол, но... Ще добавим само, че победното попадение става след великолепен пас на Диего Марадона. 

Немците и холандците отдавна се смятат за принципни съперници и мачът помежду им наистина е много здрав. След почивката Клинсман и Бреме разпечатват вратата на холандците, които успяват да върнат само един гол чрез Куман. 

За първи път на ¼-финал попада африкански отбор. Камерунците дълго време се мъчат с колумбийците, преди Роже Мила да се възползва от истинския подарък на вратаря на Колумбия Рене Игита. 

За италианците отново вкарва Скилачи, а домакините отстраняват неотстъпчивия Уругвай. Англия и Белгия правят скучен мач, чиято съдба се решава едва в 119-та минута благодарение на гола на Дейвид Плат. Ирландците отново не побеждават, този път срещу Румъния, но при дузпите британците са по-точни. Голямото разочарование е Испания, която отпада от Югославия, а може би испанците и досега си спомнят за техния кошмар Пикси Стойкович. Чехословакия без проблеми се справя с 4:1 срещу Коста Рика. 

Два от четвъртфиналните двубои завършват с минимални победи от по 1:0. Скилачи вкарва срещу Ирландия, а Матеус срещу Чехословакия. Отново Плат бележи за англичаните срещу Камерун, като "африканските лъвове" връщат два гола и са на крачка от сензация, преди Гари Линекер да изравни от дузпа в 83-та минута. Втора дузпа в 105-та минута праща британците на полуфинал. 

Югославия и Аржентина спретват нулево равенство и победителят трябва да се определи чрез дузпи. За европейците са точни само Просинечки и Савичевич, а въпреки пропуските на Марадона и Тролио, аржентинците се класират за следващия етап. 

Полуфинал на Световно. Това вече е голяма страница в историята на футбола. Англия е близо до победа над немците, но се стига до дузпи, в които Уодъл и Пиърс пропускат. Гаскойн не крие сълзите си, плаче и цяла Англия, тъй като отборът наистина е много силен и има великолепен шанс да блесне на Световното. 

Аржентинците провеждат срещу Италия може би на-добрата си среща от началото на турнира. Гойкоечея ще бъде запомнен със своите спасявания, Марадона с подаванията и пробивите си, а Каниджа с попадението си. При 1:1 в 103-та минута аржентинците остават с човек по-малко, но се добират до дузпите и печелят. 

Скилачи отново вкарва, но вече в мача за третото място срещу Англия и носи победата за своите.

Финалът става украшение на Мондиал 1990. Аржентинците се отбраняват, немците се опитват да превземат противниковата врата, реферът Едгардо Мендес не отсъжда очевидна дузпа за нарушение на Аугенталер, за сметка на това посочва "бялата точка" за по-малко съмнително нарушение срещу Руди Фьолер. Бреме вкарва и ФРГ за трети път печели короната.

Шампионатът завършва както и започва. С вълнуваща програма, много усмивки и със спомена за едно италианско лято. Диего Марадона, който по-рано се оплаква от лошия жребии и обвинява ФИФА в заговор срещу Аржентина, отказва да стисне ръката на президента Жоао Хавеланж, но това не прави впечатление на никого - Диего достатъчно е скандализирал света, за да му обръщаме внимание за толкова дребно нещо. 

СТАТИСТИКА

Мачове: 52

Голове: 115

Средна резултатност: 2.21

Зрители: 2 516 348

Средна посещаемост: 48 310

Голмайстор: Христо Стоичков, Олег Саленко (Русия) 6 гола

 

  Сподели
389