Мондиал 1930 Уругвай: Началото


Н. Гавазов

Мондиал 1930 Уругвай: Началото

 

Уругвай става място за провеждане на първото Световно първенство по футбол. Главният проблем става нежеланието на европейските федерации да изпратят свои отбори на турнира. Причината за това е необходимостта от дълго морско пътешествие до Южна Америка. По онова време ръководствата на федерациите на практика били послушници на водещите клубове. Кой иска да пусне водещите си футболисти на едномесечно пътешествие и още един месец игра и поради това да бъде сринат края на сезона, и подготовката за следващия?

Наложило се ФИФА да използва всякакви връзки, за да не се превърне първенството в шампионат на Южна Америка. В резултат от Стария свят пристигат не най-добрите колективи в лицето на Франция, Белгия, Румъния и Югославия, които дори не могат да съберат силните си състави, а заради фактическия бойкот на състезанието от водещите европейски отбори, в турнира вземат участие само 13 тима.

Любопитното е, че трите държави без Югославия пътуват заедно към Уругвай. Пътешествието им отнема около две седмици с парахода "Конте Верде", за да стигнат до Южна Америка. Заедно с тях на кораба пътува и президента на ФИФА Жул Риме, който носи първият трофей - "Златната богиня на победата" или "Златната Нике". Трофеят тогава е бил статуя около 30 сантиметра висока и тежаща 4 килограма.

Участниците са разделени в 4 групи ( 3 групи по три отбора и 1 с четири отбора). Победителите във всяка група се класират за полуфиналите. Официалният мач на откриването е срещата между САЩ и Белгия в рамките на група 4. Едновременно с това започва двубоят от група 1 между Франция и Мексико. Първият гол на световни първенства е отбелязан от Люсиен Лоран в 19-та минута на мача Франция - Мексико (4:1). В паралелния мач САЩ отнасят с 3:0 белгийците, а по-късно "янките" убедително побеждават Парагвай.

Фаворит в група А е Аржентина, която впоследствие стига до полуфинал, изпитвайки проблеми само в мача с Франция. Луис Монти извежда своите напред, вкарвайки гол в 81-та минута. Когато до края остават 6 минути и френски играч остава сам срещу вратаря на аржентинците, бразилският рефер свири край на срещата. Тогава феновете се вдигат на бунт, мачът продължава, но Франция така и не успява да вкара гол.


Стадион "Сентенарио" построен специално за първия Мондиал 

Финалът между Уругвай и Аржентина на новопостроения "Сентенарио" става украшението на турнира, предлагайки изключителна драма, след като на полувремето "албиселесте" водят с 2:1. След почивката обаче Уругвай излиза преобразен и успява да изравни след страхотна атака и технично отиграване с пета за паса преди гола. Малко след това Уругвай повежда, а в края на мача Кастро бележи четвърти гол, който е последван от изстрели на стадиона.


Топката на Аржентина (вдясно) е била използвана през първото полувреме, а тази на Уругвай (вляво) - след почивката.

Полицията веднага търси кой е стрелял, но не става ясно дали куршумите са били насочени към футболиста Кастро, който получава заплахи предния ден преди мача. Докато уругвайските любители на футбола ликуват, в Аржентина феновете започват да чупят и да правят проблеми с полицията. Посолството на Уругвай в Буенос Айрес е атакувно, Аржентина и Уругвай прекъсват отношенията си за две години, а Копа Америка е закрит за пет години, докато се уталожат страстите от първата световна купа.

СТАТИСТИКА

Мачове: 18

Голове: 70

Средна резултатност: 3.89

Дузпи: 4 (1 отбелязана)

Зрители: 590 549

Средна посещаемост: 32 808

- Уругвай 81 250 зрители средно на мач (най-много)
- Парагвай 16 000 зрители средни на мач (най-малко)

Голмайстор: Стабиле Гилермо (Аржентина) - 8 гола

 

  Сподели
318