Битката между гигантите от севера обещава да е безмилостна


.

Битката между гигантите от севера обещава да е безмилостна

В събота, 10 октомври, на "Паркен Стадиум" в Копенхаген от 21:00 часа, излизат в решителна битка за класиране за финалите на Световното първенство по футбол в Южна Африка догодина отборите на Дания и Швеция. Два отбора, които се познават много добре и чиито срещи винаги са били непредсказуеми и интересни. Двубоят между двата скандинавски отбора обаче този път е от изключителна важност защото при победа домакините ще се класират за финалите, а ако Ибра и компания победи, почти сигурно ще изхвърли Португалия от борбата и няма да видим Роналдо догодина в Африка. Равенството също не влиза в сметките на "Трите корони" - при това положение датчаните излизат в последният мач срещу Унгария в Копенхаген и им е достатъчен равен за да останат на върха в групата, докато северните им съседи ще очакват иберийците да сгрешат, което ще бъде много трудно да стане в домакинските им срещи срещу Унгария и Малта.

Последният двубой между северните гиганти на 6 юни тази година на Расунда завърши с победа на Дания с гол на Каленберг в 22 минута. С изключително балансираната си игра в защита и в средата на терена датчаните реално надиграха своя съперник, недопускайки изравнителен гол и удържаха много важна победа. Сега ще е обаче още по-трудно защото съперникът им е притиснат до стената и не случайно капитанът Йон Дал Томасон призова съотборниците си да играят много внимателно, но не пропусна да допълни, че отборът ще играе за победа. Треньорът Олсен ще може най-после да разчита на защитника на "мърсисайдци" Агер, но в понеделник се контузи Сьорен Рикс, а в сряда Грьонкаер. Компания на Агер в средата на защитата ще прави Кйаер и двамата най-вероятно ще пазят персонално Ибрахимович. Домакините провеждат най-силната си кампания от последните години и ще се опитат да затвърдят успехите с много внимателна игра в средата на терена и откъсване на нападателите на противника от полузащитата.

За Швеция битката ще е на живот и смърт и отборът няма какво да губи. Единствената алтернатива е победата, а и срамът от загубата преди 4 месеца у дома трябва да бъде изтрит. Ларс Лагербак съзнава всичко това и ще направи всичко възможно да мобилизира играчите си.

"Ние ще се фокусираме върху последните два мача и ще вземем шест точки от тях", заяви селекционерът.

Лагербак обаче няма да може да разчита на футболистът на Болтън Елмандер, който е контузен, но пък в отбора се завръщат Хенке Ларсон и Розенберг. Впрочем начело на атаката освен Ибрахимович от когото всички очакват много, ще видим и Ларсон, а Розенберг може би няма да започне като титуляр. Всичко в играта на шведите ще бъде подчинено на идеята да бъдат подсигурени двамата нападатели с топки, което означава, че Свенсон ще има тежката задача, освен да се справи с противниковите футболисти и да подсигури с качествени пасове Ибра и Ларсон. Отдясно ще застане офанзивния полузащитник Расмус Елм, а от левия фланг брат му Виктор Елм, който си е чист нападател, но с изключителната си бързина е идеален за този пост. От тактическата схема става ясно, че основно атаките ще се осъществяват отляво, но ако се напипат слабите места в датската отбрана може да станем свидетели на промяна в тактическата постройка и тогава Калстрьом да се изтегли малко по-назад и към центъра, а в движение Виктор да застане на десния фланг.

Двубоят между двата скандинавски отбора ще бъде едно вълнуващо събитие не само поради яростното им съперничество. Големият залог се казва ЮАР 2010 и очаквам мъжки двубой, без сантименталности защото "Трите корони" отчаяно имат нужда от тези три точки. Според мен това е абсолютно непредсказуема среща и много неща зависят доколко средната линия на шведите ще се представи на ниво. Логиката повелява най-сигурно да играем за хикс, дори с лек приоритет към единицата. Аз обаче бих заложил на двойката. Не мога да си представя може би, че няма да видим големия Златан в ЮАР, а и очаквам изненада в тази група. Датчаните я поднесоха, защо пак да не я повторят?

Прогноза за Дания - Швеция 1:2

Последни 5 мача:

Дания: РРЗПП
Швеция: ПППЗЗ

Коефициенти на bwin:

Дания - 2.40
Равен - 3,30
Швеция - 2.75


НИКОЛАЙ ГАВАЗОВ

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
67