Полша ще постигне историческа победа срещу Чехия


Н. Гавазов

Полша ще постигне историческа победа срещу Чехия

Чехия - Полша
Стадион: "Миейски", Вроцлав
Дата: 16.06.2012г.
Час: 21:45
Съдия: Крейг Томсън (Шотландия)


В събота, 16 юни във Вроцлав на стадион „Градски" ще се състои срещата от заключителния кръг на груповата фаза на Европейското първенство по футбол между Полша и Чехия. В страната-организатор на турнира определиха двубоя като най-важният за 21 век и има защо - „Дружина Полска" е изправена пред своята първа победа в турнира, а на всичкото отгоре успехът ще изпрати тима в следващата фаза на състезанието! Очаква се, че във Вроцлав ще пристигнат 120 000 запалянковци от цялата страна, което ще превърне главният град на Долна Силезия в столица на цяла Полша - макар и за една вечер.

Чехия се завърна в борбата след много важна победа с 2:1 над Гърция и в момента заема второ място в класирането на точка от домакините, което означава, че сега всичко е в ръцете на възпитаниците на Михаил Билек. Но нещата не изглеждаха по този начин след първия кръг, когато Чехия бе пометена с 4:1 от Русия и повечето любители на футбола побързаха да отпишат тима. Поради тази причина двубоят срещу южните ни съседи всъщност се превърна в своего рода в един малък финал, чийто изход бе решен в първите шест минути, когато Ирачек и Пилар се разписаха във вратата на Халкиас, който на всичкото отгоре се контузи и трябваше да напусне още преди почивката.

Положителното за чехите е, че успяха да се разпишат и в двата мача, което предполага, че в събота вечер те ще го направят отново. Контрааргументът тук са двете груби грешки на отбраната срещу Русия и тази на Чех срещу Гърция, което пък ни дава основание да се съмняваме в сигурността на защитата.

Полша е непобедена след два изиграни мача, но също така „Дружина Полска" се намира на трето място в класирането. Първият мач срещу Гърция започна обещаващо и по всичко изглеждаше, че домакините ще го спечелят - Левандовски откри резултата в 17-та минута, а Папастатопоулос бе изгонен малко преди почивката. През второто полувреме така и не стана ясно какво направиха поляците - допуснаха гол, а Шчесни получи червен картон.

Във втория мач срещу Русия Полша губеше в резултата, въпреки че бе по-добрият отбор. Все пак капитанът Блажиковски отбеляза зашеметяващ гол в 57-та минута, с което изравни и донесе точката за своите. Положителното в тези два мача е, че поляците се представиха по-добре поне в 2/3 от времето, контрааргументът е, че играта им в общи линии е предсказуема - атаките се развиват основно по десния фланг, което би трябвало да бъде взето под внимание от утрешния им съперник.

Петер Чех и Томаш Росицки имаха леки травми, съответно с рамото и коляното, но медицинският щаб на чехите гарантира, че и двамата ще могат да започнат срещата. Играчът на Арсенал тренира по индивидуална програма, отделно от останалата част от групата и ако все пак не се възстанови, очакванията са да бъде заменен от Колар. В същото време местата на Плашил и Хубшман в халфовата линия са гарантирани. Схема на игра 4-2-3-1 с Пекхарт начело на атаката, а Барош на пейката.

Под съмнение за домакините засега са Перкис, Полански и Дудка, като първите двама са с травми съответно на лакътя и коляното, а третия имаше проблеми със стомаха. Най-голям е шанса на Полански да вземе участие в двубоя. Не е ясно кой ще пази на вратата - Шчесни е уверен, че той ще бъде титуляр, но в същото време повечето полски медии твърдят, че Титон ще е първи избор на треньора. Схема на игра 4-2-3-1 с Левандовски начело на атаката.

Статистика и факти:

 

- Удари средно в двата мача: Чехия - Полша 13- 17
- Голове общо: 3 - 2
- Нарушения: 21-18
- Засади: 2-1
- Спечелени въздушни двубои: 53% - 46%
- Владеене на топката: 48% - 47%
- Дълги пасове:55 - 44
- Къси пасове: 357 - 345
- Точни пасове: 78% - 82%
- Пресечени пасове: 3 - 3
- Корнери 5 - 4


Поляците си взеха поука от първият мач и във втория демонстрираха много добра игра срещу отбора, който победи с 4:1 утрешният им съперник. В същото време чехите не могат някак си да ни убедят, че имат сили да се справят с домакините и да продължат напред - грешките в отбрана срещу Русия, лошото второ полувреме срещу Гърция...Ако Перкис и Полански се възстановят, със сигурност може да твърдим, че Полша са фаворити в мача, но и без тях „Дружина Полска" ще бъде вдъхновена собствената си публика и упорито ще преследва своите цели. Най-разумно ще бъде в нашата игра да се доверим на домакините, които ще запишат първа победа на финали на Европейско първенство. Обратното ще е истинска авантюра.


Последни 5 изиграни срещи:

Чехия:

29 февруари Ирландия - Чехия 1:1 (Приятелска среща)
26 май Чехия - Израел 2:1 (Приятелска среща)
01 юни Чехия - Унгария 1:2 (Приятелска среща)
08 юни Русия - Чехия 4:1 (Евро 2012, Група А)
12 юни Гърция - Чехия 1:2 (Евро 2012, Група А)

Полша:

22 май Полша - Латвия 1:0 (Приятелска среща)
26 май Полша - Словакия 1:0 (Приятелска среща)
02 юни Полша - Андора 4:0 (Приятелска среща)
08 юни Полша - Гърция 1:1 (Евро 2012, Група А)
12 юни Полша - Русия 1:1 (Евро 2012, Група А)


Досегашни срещи:

Чехия - Полша

23 срещи
13 победи за Чехия
4 равенства
6 победи за Полша
Голова Разлика: 49:30 за Чехия

На Европейски първенства:

НЕ СА СЕ СРЕЩАЛИ ДОСЕГА


Коефициенти от bet365:
Чехия - 3.25
Равен - 3.40
Полша - 2.20

Коефициенти от Offsidebet:
Чехия - 3.25
Равен - 3.35
Полша - 2.20

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
26