България ще се поздрави с победа над Танзания


FUTBOL-TV

България ще се поздрави с победа над Танзания

България - Танзания
Стадион: "Далга Арена", Мардакан
Дата: 22.03.2024 г.
Час: 15:00


България ще премери сили с Танзания в среща, която е част от приятелски турнир в Азербайджан - FIFA Series. "Трикольорите" би трябвало да влязат в мача като фаворити, като всичко освен победа ще се счита за пореден голям резил. И все пак FTV и Futbolbet предлагат на читателите си да пробват знак 1.

Една рокада имаше в състава на Илиан Илиев в дните преди мача. Иван Турицов получи контузия по време на последния двубой на клубния си тим - ЦСКА. Крайният бранител на "армейците" е аут за срещите на националния ни отбор. За сметка на това в тима бе повикан Андрей Йорданов. Бранителят на Пирин Благоевград може да запише дебют, ако се появи в игра за А отбора на България.

Като цяло Илиан Илиев няма да прави много изненади в тима, като очакванията са като титуляри да започнат една не малка част от играчите на Черно море, тъй като Илиев познава много добре техните качества.

Противникът ни заема 119-то място в световната класация на ФИФА, а “лъвовете" са № 83 в света. Страната от Източна Африка може да превъзхожда България над 9 пъти по площ (947 300 кв. км) и 10 пъти по население (65,64 млн. жители), може да се гордее с най-високия връх в Африка (Килиманджаро - 5895 м), но футболните й параметри са доста под нивото на нашите национали.

Така например само капитанът Кирил Десподов (6 млн. евро пазарна цена към момента, според "Трансфермаркт“) струва почти колкото целия национален тим на Танзания, оценен на общо 6,28 млн. евро (за сравнение - България струва 33,03 млн. евро).

Най-скъпият играч на африканците – съотборникът на Десподов в ПАОК Мбуана Али Самата, има цена от един милион. Точно той обаче не е със своята селекция, тъй като е освободен за турнира в Баку по семейни причини.

Танзанийците пристигнаха почти 10 часа преди българския тим с група от 23-а футболисти. Единствено липсва съотборникът на Кирил Десподов в ПАОК Солун. 31-годишният титулярен капитан е освободен от ангажименти поради лични причини. С 69 мача за страната си той е най-опитният им футболист, а също така и водещ реализатор с 22 гола.

В отсъствието на Самата, като най-висококотиран състезател се оказва младият дефанзивен халф на Шахтьор Донецк - Новатус Мироши. За разлика от останалите легионери, които ритат по долните дивизии в Европа, до момента 21-годишният Новатус е носил екипите на най-успешния израелски тим Макаби Тел Авив и на Зулте-Варегем в белгийското първенство.

Всички футболисти на местния гранд Йънг Африканс, подбрани от временния треньор Хемед Сюлейман по прякор Марокото, са в групата. Клубът им искаше да ги освободи от ангажимент към националния тим, тъй като се подготвя за мачове от Африканската Шампионска лига. Федерацията на страната обаче не се съгласи и те пътуваха за Баку.

Идеята на ФИФА с въвеждането на новия турнир е да осигури повече мачове, но също така да противопостави отбори, които така или иначе няма как да се срещнат. За момента няма награден фонд и купа няма да се връчва.

До момента отборите на България и Танзания никога не са се изправяли един срещу друг.

 

ПРОГНОЗА: БЪЛГАРИЯ - ТАНЗАНИЯ 2:1

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
240