България завърши наравно с домакина на Световното (видео)


.

България завърши наравно с домакина на Световното (видео)

Българския национален отбор по футбол завърши наравно 1:1 в гостуването си на домакина на предстоящото 19-то Световно първенство ЮАР. На препълнения и огласян от звука на вувузелите “Орландо Стейдиъм” в Йоханесбург двата тима изиграха равностоен двубой като головете паднаха през първата част. Първи откриха Бафана Бафана с попадение на Сангвени в 20-ата минута. В 31-ата Валери Божинов изравни.

През първите 10 минути на мача отборът на домакините бе този, който владееше повече топката, но интересните положения пред двете врати липсваха. В 11-ата минута Катлего Мфела отправи много силен шут от пряк свободен удар, но Николай Михайлов се намеси и успя да избие коженото кълбо. Пет минути след това и Теко Модисе опита да застраши вратата на Николай Михайлов, но българският страж отново внимаваше и спаси. Южна Африка продължи да диктува събитията на терена и голът във вратата на "трикольорите" не закъсня. В 20-ата минута след центриране от ъглов удар, оставеният абсолютно непокрит защитник на домакините Сангвени успя с глава да забоде коженото кълбо в мрежата зад Николай Михайлов за 1:0.

В 25-ата минута дойде и първият изстрел в очертанията на вратата на ЮАР. Той бе нанесен от нападателят на шампиона Литекс Ивелин Попов от границата на наказателното поле, но стражът Куне улови без проблем. Започна да се забелязва леко активизиране в редиците на българския състав и в 31-ата минута равенството беше възстановено. Автор на попадението стана Валери Божинов, който получи отличен пас от Георги Пеев в наказателното поле, овладя много добре и с шут от около 10 метра простреля вратаря Куне за 1:1.

След това в 36-ата минута играч на Бафана Бафана стреля от далечно разстояние, но за щастие на "лъвовете" топката прелетя на сантиметри от напречната греда на вратата пазена от Николай Михайлов. До края на първото полувреме ЮАР имаше още един шанс да си върне преднината от един гол, но ударът с глава на голмайстора за домакините Сангвени профуча над вратата на българите.

Втората част отново започна с териториално преимущество на Бафана Бафана, което обаче не доведе до сериозни опасности пред вратата на България. В 55-ата минута селекционерът на "трикольорите" Станимир Стоилов реши да смени изцяло нападението на тима, включвайки в игра Димитър Рангелов и Мартин Камбуров, които замениха Ивелин Попов и Валери Божинов. В 57-ата минута Кубони от състава на домакините опита късмета си с далечен изстрел, който обаче не затрудни по никакъв начин Ники Михайлов, като голкипърът на холандския Твенте закова коженото кълбо в прегръдките си.

Само минута по-късно българите сътвориха перфектна атака, в основата на която бяха появилите се малко преди това в игра като резерви Мартин Камбуров и Димитър Рангелов. Топстрелецът на Локомотив (София) проби великолепно отляво, след което пусна топката към Рангелов. Бързоногото острие на елитния немски тим Борусия (Дортмунд) нанесе хубав изстрел, който обаче бе париран от Куне, а при последвалата добавка Рангелов не съумя да уцели рамката на вратата на домакините и по този начин прахоса страхотна възможност да изведе България напред в резултата. В 65-ата минута отново Митко Рангелов обстрелва вратата на Куне от 25 метра, но вратарят на Южна Африка беше на мястото си и улови без проблеми.

Четвърт час преди края на двубоя можеше да се стигне до куриозен гол в полза на българския отбор. Благой Георгиев центрира от корнер в пеналта на ЮАР, където стражът Куне се намеси неубедително, изпускайки топката, но след това успя да поправи грешката си, миг преди футболист на родните ни национали да чукне коженото кълбо в неговата мрежа. До края не се случи нищо по-интригуващо и двата състава завършиха при равенство 1:1 контролната среща, която изиграха помежду си.

Видео: Тук

  Сподели
29