Сбогом на Купата на УЕФА, да живее Европейската лига!


.

Сбогом на Купата на УЕФА, да живее Европейската лига!

Изпълнителният комитет на УЕФА одобри промените, които ще настъпят във втория по сила турнир в Европа от следващата година, съобщава сайтът на европейската централа. Най-важна е смяната на името. Купата на УЕФА вече ще се казва Европейска лига, като целта е тя да се превърне в сериозен конкурент на великата Шампионска лига.

Освен името обаче има и редица промени в структурата на надпреварата. Групите вече ще са 12 на брой и в тях ще играят 48 отбора, което означава по 4 отбора в група (в момента са 5). Те ще играят по две срещи помежду си на разменено гостуване. Първите два във всяка група ще продължават напред като към тях ще се присъединяват 8-те трети от групите на Шампионската лига, след което следват 1/16-финалите.

Турнирът ще има ново лого и официална топка. Революция има и в разпространяването на телевизионните права като целта е да бъде скъсена дистанцията с шампионската лига и клубовете да прибират достатъчно пари, за да имат стимул да играят силно.

“Тези промени ще подобрят един исторически турнир, който е много важен за УЕФА и за европейският футбол. Той прави така, че много фенове, клубове и играчи да се чувстват част от европейския футбол. Сигурен съм, че новият формат ще даде на Европейската лига нов заряд”, каза президентът на УЕФА Мишел Платини.

  Сподели
294