Червеният четвъртък, облян в оранжеви сълзи


А. Франгов

Червеният четвъртък, облян в оранжеви сълзи

27.08.2009 г. завинаги ще остане в историята на българския футбол. На този ден родните футболни фенове за 5 часа изпитаха цяла гама от емоции. ЦСКА постигна един изключителен успех унищожавайки руския гранд Динамо Москва, на всичкото отгоре с услугите а един млад треньор и още по-млад и неопитен състав от футболисти от цяла България. "Армейците" тотално надиграха високомерния си съперник и заслужено се присъединиха при Левски в групите на пъвото издание на турнира Лига Европа.

Този исторически успех за ЦСКА и българския футбол обаче бе до една степен почернен от поредният снаряд от страна на БАТЕ Борисов на български земи, този път в Ловеч. Отборт на Литекс бе на 3 минути от групите на сщия турнир, когато късен гол на беларусите прати мача в продължения, които завършиха кошмарно за ловчанлии - "оранжевите" загубиха с 4:0 като домакин, а пропуснаха десетки чисти положения пред вратата на БАТЕ. Може би младият наставник на БАТЕ трябва да бъде номиниран за Нобелова награда, защото това, което направи с малкото тимче от Борисов последните 2 години ще остане завинаги в спомените на футболния запалянко.

Така за пореден път ЦСКА доказа класата си в Европа. Младият Спас Делев, дошъл на "Армията" чрез силата на дипломацията от Пирин в едва втория си европейски мач с летящ плонж изстреля "червените" там, където им е мястото. Обещаващият Иван Иванов пък подпечата визата на свойте за групите. ЦСКА показа характер и самочувствие, грешките от тактическа гледна точка идваха от липсата на опит на някои футболисти (Виданов и Иванов сгрешиха при гола, а през вторат част пак Виданов направи чиста дузпа, която за щастие не бе отсъдена в полза на Динамо). Въпреки успеха си проличаха някои слаби страни в младия отбор на Любо Пенев. Има трески за дялане, но измъченият и надут московски гранд с нищо не показа, че заслужава да играе в Европа. Динамо не оправда милионите си, а ЦСКА оправда традицията си. Дано "армейците" продължат в същия дух.

А какво да кажем за освиркваният от феновете си Станимир Стоилов и неговият Литекс? Аз ще кажа само, е без Мъри Литекс изобщо нямаше да играе в този мач, и че фортуна явно се е заселила трайно в Беларус. Стратегията на Гончаренко трябва да бъде записана във всички учебници по футболна грамотност. БАТЕ изнесе поредният си рецитал, както го стори и срещу Андерлехт, Левски, Ювентус и Зенит...

България пак ще има представителство в втория по сила турнир в Европа, дано то да продължи и през пролетта! Дано гледаме Вечното дерби в един извънреден, европейски формат догодина, защо не и на финала (никога не пречи да сме оптимисти)

*Авторът на статията не крие любовта си към Левски, но по никакъв начин не омаловажава успеха на ЦСКА. Би трябвало този принцип да работи двустранно...изглежда колегите от БНТ така и не са осъзнали това...

АСПАРУХ ФРАНГОВ

  Сподели
333