УЕФА обмисля варианти за връщането на Сион в Лига Европа


Н. Гавазов

УЕФА обмисля варианти за връщането на Сион в Лига Европа

УЕФА реагира на питането на трибунала на кантона Во по делото „Сион", предоставяйки документи, в които се разяснява възможността за връщането на клуба в турнира Лига Европа. След щателен анализ на регламента на състезанието, отделът на УЕФА, който отговаря за провеждането на турнирите предостави различни сценарии за включването на швейцарците в евротурнирите, но без да бъде изключен Селтик, който по служебен път доби правото да участва в Лига Европа.

Първият вариант предполага да бъдат отменени всички резултати, които вече се изиграха в група I и да се изготви нова програма, в която да бъдат включени вече пет отбора. В този случай, ще се използва стария формат, когато всички тимове се срещнаха един срещу друг, но само в един мач. Двубоите могат да се проведат в периода 24 ноември - 22 декември.

Вторият вариант разглежда включването на Сион в група I като допълнителен пети отбор, но да бъдат запазени досегашните резултати, а швейцарците ще изиграят своите осем мача в периода края на ноември - началото на февруари 2012 година. Така тук ще се приложи системата „всеки срещу всеки", но при разменено гостуване.

Паралелно с тези два варианта могат да бъдат приети и други мерки, но всички те разглеждат връщането на Сион в турнира Лига Европа. Тази ситуация ще се отрази на всички клубове, които участват в група I на състезанието, но УЕФА подчерта, че всички събития зависят от това, какво ще бъде решението на Спортния арбитражен съд (САС), който е единственият орган с пълномощия да регулира юридическите въпроси, касаещи Лига Европа.

Сега се очаква се решението на САС, който ако отсъди спора в полза на Сион, УЕФА ще трябва да изпълни нарежданията на съда и да върне швейцарците в турнира.

 

  Сподели
91