Шок: Граждански съд отмени резултати от Лига Европа


Н. Гавазов

Шок: Граждански съд отмени резултати от Лига Европа

Сагата около швейцарския Сион започва да придобива любопитен, но и колосален характер, след като стана ясно, че клубът е спечелил заведеното по-рано в съда на кантона Во дело срещу УЕФА за изключването на отбора от Лига Европа. По такъв начин, вчера срещите от груповата фаза на турнира Атлетико Мадрид - Селтик 2:0 и Удинезе - Рен 2:1 бяха признати за невалидни. Малко след тази информация дойде съобщение на УЕФА, в което се казва, че техни представители не са присъствали на изслушването на съда и отказаха коментар на ситуацията.

Следващото съдебно заседание ще се състои на 27 септември и на него ще се разгледат срещите от 2-я кръг на турнира Лига Европа, които трябва да се играят на 20 септември.

Както е известно, Сион завоюва място в груповата фаза на втория по значимост европейски клубен турнир, но заради неправомерното включване на футболисти в отбора, резултатите на тима срещу Селтик бяха отменени и шотландският отбор по служебен път продължи напред.

Случващото се може да създаде страхотен прецедент в историята на футбола, след като според уставите на УЕФА и ФИФА клубовете нямат право да се обръщат към граждански съдилища за решаване на споровете. Това обаче бе пренебрегнато от президента на Сион Кристиан Константин, който се обърна към прокуратурата на кантона ВО (където се намира главния офис на УЕФА) с молба да бъде започнато разследване по отношение на ръководния орган на европейския футбол относно игнориране решенията на гражданския съд. Също така в сряда той призова швейцарските законодатели да лишат представителите на УЕФА и ФИФА от различните привилегии, с които се ползват и призова да бъде издадена заповед за арестуването на главата на европейския футбол Мишел Платини.

 

  Сподели
107