12 факта преди финала в Лига Европа


Н. Гавазов

12 факта преди финала в Лига Европа

Тази вечер Виляреал и Манчестър Юнайтед ще се срещнат във финален мач от Лига Европа. "Жълтата подводница" за първи път ще участва във финал от евротурнирите, след като удържа равенство без голове в реванша от полуфиналите на Лига Европа с Арсенал. Манчестър Юнайтед, макар и да загуби от Рома, също стигна до финала на Лига Европа, където ще играе за първи път от четири години.

FUTBOL TV разкрива някои интересни факти преди днешния сблъсък.

Наставникът на "червените дяволи" Оле Гунар Солскяер ще участва на финал в евротурнирите за първи път в треньорската си кариера. Като футболист той спечели Шампионска лига с Манчестър Юнайтед през 1999 г., отбелязвайки решаващия гол в мача.

Също така за първи път в историята Виляреал ще играе на финал в евротурнирите. До този сезон най-добрият резултат на "жълтата подводница" са четири участия в полуфиналите на лига Европа и един в Шампионска лига.  

Нападателят на Манчестър Юнайтед Едисон Кавани, който реализира дубъл в реванша на полуфинала с Рома, стана първият футболист от 35 години, отбелязал по два гола във всеки от европейските полуфинални мачове.

За втори път от четири години Манчестър Юнайтед ще играе на финал в Лига Европа. През сезон 2016/2017 английският клуб спечели трофея, побеждавайки Аякс в решаващия мач.

Виляреал, който започна от груповата фаза, не е загубил нито един мач през този сезон в  Лига Европа. Равенството с Арсенал бе едва второ за испанския клуб в 14 мача (12 победи). По-рано само Макаби от Тел Авив успя да вземе точки от "жълтата подводница" в четвъртия кръг на груповата фаза. За Манчестър Юнайтед поражението от Рома е първото в настоящата Лига Европа, където английският клуб попадна от Шампионска лига. Преди този мач отборът на Солскяер имаше пет победи и две равенства.

В актива на Кавани има още едно уникално постижение, което той установи в първия полуфинал с Рома. С два гола и две асистенции, уругвайският нападател, на 34 години и 74 дни, стана най-възрастният играч, вкарал 2 + 2 в турнир на УЕФА. Той счупи рекордите на Левандовски и Меси, които успяха да направят това на 31 години.

Наставникът на Виляреал Унай Емери, за когото предстоящият финал е пети в треньорската му кариера, спечели три пъти Лига Европа. Нещо повече, специалистът със Севиля направи това три пъти в три поредни години - през 2014, 2015 и 2016. Испанецът  има само един загубен финал, преди две години, когато ръководеният от него Арсенал загуби от Челси. Пет финала в един европейски клубен турнир е рекорд за треньор.

Шестте гола, отбелязани от Манчестър Юнайтед в първия мач срещу Рома, са повторение на рекордния резултат на този етап от турнира, датиращ от сезон 1963/1964. Тогава, в реванш от полуфиналите на Купата на европейските шампиони, Реал Мадрид победи Цюрих у дома с 6: 0.

Предстоящият финал на Лига Европа е осмият финал за  Манчестър Юнайтед в евротурнирите. По този показател "червените дяволи" са на второ място след Ливърпул, който игра 14 пъти в решаващите мачове от европейските турнири за купата.

Манчестър Юнайтед и Виляреал са се срещали четири пъти досега в европейските клубни турнири, като и четирите срещи завършиха без голове. За първи път това се случва в груповата фаза на Шампионска лига сезон 2005/06. Вероятно по-възрастните фенове на английския колектив си спомнят за втората среща на "Олд Трафорд". Тогава Юнайтед се нуждаеше от победа, но Кристиано Роналдо, Рууд ван Нистелрой и Уейн Рууни така и не успяха да разпечатат вратата на Барбоса и "червените дяволи" напуснаха турнира. Вторият сблъсък отново е в групите на Шампионска лига, но през сезон 2008/09. Тогава и двата тима се класират за плейофите в  главния европейски клубен турнир.

Виляреал е вкарал гол в четирите си последни мача, серията за Юнайтед е седем срещи.

"Червените дяволи" вкараха през първото полувреме в четири от последните си четири двубоя. "Жълтата подводница" порази вратата на съперника през първото полувреме в три от последните си четири двубоя.

  Сподели
416