Берое преклони глава пред Рапид Виена


А. Павлов

Берое преклони глава пред Рапид Виена

Рапид Виена победи с класическото 3:0 Берое в среща реванш от третия предварителен кръг на Лига Европа. В двубоя, състоял се на "Герхард Ханапи Щадион", головете за австрийския клуб реализираха Никица Йелавич в 5-ата и 60-ата минути и Маркус Катцер 19 минути преди края на редовното време. Така старозагорци отпаднаха още при първото си препятствие в тазгодишното издание на турнира, а един от традиционните отбори в Австрия Рапид се класира за плейофния кръг.

Мачът започна с домакински натиск, като домакините успяха да се възползват от това и да открият резултата още в 5-ата минута. Хърватският нападател Йелавич вкара с глава за 1:0. Атаката за попадението дойде след грешка в средата на терена на Слави Жеков. Макар и на 33 години, халфът записа днес едва второто си участие в евротурнирите.

След този епизод австрийците заиграха спокойно и уверено. Логично пред тях се откриха още няколко голови положения, които обаче не бяха материализирани. Рапид имаше леко надмощие над опонента си.

От друга страна, беройци не изглеждаха никак беззъби в предни позиции. Тодор Христов изтърва най-чистия шанс пред своя тим в мача. След прекрасен извеждащ пас на Жеков младият играч се озова сам срещу вратаря, ала се забави и ударът му бе блокиран от съперников бранител.

Впоследствие действията се пренесоха в центъра на игрището, а с това и по-рядко ставахме свидетели на нещо по-интересно пред една от двете врати.

След 30 минути футбол на "Герхард Ханапи Щадион" Берое се активизира в атака. Гол обаче така и не падна. Стражът на австрийския тим изпревари решително Петър Димитров в 30-ата минута. Пет минути по-късно опасно центриране от фаул на заралии остана неоползотворено.

До края на първите 45 минути не паднаха повече голове и на почивката резултатът беше 1:0 в полза на Рапид.

Втората част стартира с по-настървени действия от страна на Берое. Петър Златинов тества Хедл, ала австрийският вратар нямаше проблеми с отразяването на удара в 48-ата минута.

12 минути след това падна и второто попадение в полза на Рапид. След фино подаване на капитана Щефен Хофман Никица Йелавич забучи втория си гол в срещата. Карамфил Илчев нямаше никакви шансове да спаси тупалката на хърватина.

От тук насетне положението за гостите не изглеждаше никак добре. Домакините се успокоиха напълно и продължаваха да търсят атаката. Като резултат от това, левият бек Маркус Катцер отбеляза трети гол в полза на отбора си. Австрийският играч отправи много хубав и силен диагонален изстрел, който стражът на старозагорци не успя да отрази. 2:0 за Рапид в 71-ата минута.

В заключителните минути на двубоя влезлият като резерва Рене Гартлер пропиля най-удобната възможност за 4:0, като той пропусна срещу Илчев.

След последния съдийски сигнал на израелския рефер Менаше Масия Рапид се наложи над Берое с 3:0 и се класира за плейофния кръг на Лига Европа. Беройци не играха толкова слабо, но пък не и достатъчно силно, за отстранят съперника си.

  Сподели
106