Дилър завлече собственика на Монако с над милиард долара


Н. Гавазов

Дилър завлече собственика на Монако с над милиард долара

Дилър на културни ценности е ощетил собственика на Монако Дмитрий Риболовлев с около 1.1 милиарда долара. Руският олигарх е ползвал услугите на Ив Буве в периода 2002 - 2012 година, харчейки за предмети на изкуството над 2 милиарда долара. Според оценки на независими експерти, Риболовлев е заплатил за картините над 1.1 милиарда долара над нормалната им цена.

Ив Буве е собственик на една от най-големите компании в света - Natural Le Coultre - по транспортиране и съхранение на предмети на изкуството. Обикновено услугите на такива компании се използват за защита на инвестициите, но Буве е съвместявал ролите, работейки за Риболовлев.

Схемата за измама е била проста - дилърът се е свързвал с продавача и е закупувал картината, а след това е препродавал предмета на изкуството на руския милиардер, лъжейки го, че в сделката участва собственика.

Порочната схема излязла на бял свят през миналата година когато Буве закупил картина на Марк Ротко за 80 милиона долара и се е готвел да я продаде на Риболовлев за 153 милиона долара плюс комисионните.

Олигархът се усъмнил във високата цена на произведението на изкуството и поискал експертиза, която установила измамата.

В момента се водят две дела срещу Буве - едното в Сингапур, където е едно от депата за съхранение на картините, а другото е в Париж.

 

  Сподели
106