Футболисти от Висшата лига ползват услуги на шамани


Н. Гавазов

Футболисти от Висшата лига ползват услуги на шамани

Десетки футболисти от английската Висша лига редовно изминават над 10 000 километра до Западна Африка, за да се срещат с магьосници и шамани, на които се приписват свръхестествени способности. Това признават и някои от играчите като Браун Идейе от УБА.

"Познавам футболисти, които ходят при магьосници и след това носят амулети. Това е уловка. Дори да получих краткосрочна изгода, в дългосрочна перспектива ще трябва много да похарчиш за това. Футболистите се обръщат към хора, които се опитват да забогатеят, разказвайки им, че могат да подобрят живота ви. Ако подобно нещо работеше, Меси и Роналдо нямаше да са най-добрите футболисти в света, а това щяха да са африканци. Бих посъветвал играчите да не тръгват по този път, но изборът е техен. Не мога да ги спра", заяви Идейе.

По-рано легендата на Челси Дидие Дрогба призна, че много от съотборниците му от националния отбор на Кот д'Ивоар прибягват до различни ритуали, включително и такива, които се провеждат в гробища.

"За някои африкански играчи шаманът е много повече от мениджъра. Такъв шаман може да каже на мъжа ми да спре с футбола и той никога повече няма да докосне топка. Има много шамани, които са шарлатани, карат скъпи коли и живеят в палати. Истинските шамани са в колиби, без ток и вода. Моят мъж работи с истински шаман, като всеки месец му превежда по 1 000 паунда, за да бъде пазен от контузии", заяви съпруга на футболист, пожелала да остане анонимна.

Изданието цитира и шаман от Бенин, който признава, че е работил с най-добрите футболисти в света. Според него, магията може да помогне на даден играч да стане голмайстор, като един от популярните ритуали - Трупкек Мелика - струва само 460 паунда.

"Ритуалът продължава девет дни. През това време не може да спите с жена си и трябва да лежиш в леглото с бяла препаска", заяви шаман Марабут Дегла.

През миналата година африкански шаман заплашил английски отбор с проклятие, ако не получи 50 000 паунда. Мъжът дори проникнал в хотела, където са били отседнали футболистите, но капитанът на тима го изхвърлил, независимо от молбите на африканските футболисти да бъдат платени парите.

Както е известно, в края на август нападателят на Тотнъм Емануел Адебайор заяви за The Telegraph, че чака знак отгоре, за да напусне "Уайт Харт Лейн".

 

  Сподели
104