Непалците в Катар не могат да се сбогуват с роднините си


Н. Гавазов

Непалците в Катар не могат да се сбогуват с роднините си

Продължава лошото отношение на катарските власти и работодатели към наемните работници от Непал. Както е известно, по-рано британската преса разкри ужасяващи неща около пребиваването на строителите на обектите за Световното първенство по футбол, което накара ФИФА да направи проверка на случаите. Властите от Катар обещаха промени, но едновременно с това обявиха, че въпросните материали са прояви на расизъм.

В момента в ислямската държава се трудят около 400 000 работници от Непал. Всички те са с отнети паспорти, както позволява местното законодателство, което пък възпрепятства напускането на страната без разрешение от работодателя.

Според информацията, десетки хиляди от строителите са загубили свои близки след земетресението в Непал, но работниците не могат да напуснат страната, за да се сбогуват с роднините си, тъй като работодателите отказват да дадат паспортите им.

Съобщава се, че обществената организация Авааз вече се е намесила в защита на строителите, отправяйки питане до правителството на Катар относно ситуацията.

До този момент липсва отговор.

 

  Сподели
125