Почивай в мир, Тито!


Н. Гавазов

Почивай в мир, Тито!

Преди година ракът отне от Тито Виланова футбола, а вчера и неговият живот. Испанският специалист загуби двегодишната си битка с най-страшната болест на планетата - само седмица след като се разбра, че е получил рецидив. "Това е трагедия. Загубихме човек на 45-годишна възраст, на половината от живота си. Имах възможност да общувам с него по време на болестта му. Това беше приятен човек, който винаги се стараеше да помага", заяви Дел Боске.

FUTBOL-TV чрез няколко снимки си спомня за Франсеск "Тито" Виланова...

Тито Виланова бе възпитаник на Барселона, игра за други седем отбора, а през 2003 година стана треньор.

Съдбата и работата свързаха Виланова с Хосеп Гуардиола и дълго време двамата бяха заедно. Виланова отначало помагаше на Гуардиола във втория отбор на каталунците, а след това заедно те дойдоха в първия, за да спечелят много трофеи и да преживеят с Барселона един от най-добрите периоди в историята на клуба.

През 2012 година Гуардиола се почувства изморен и си тръгна. Остана Тито.

Пред Тито се появи възможността сам да работи с отбора.

С Меси Виланова работеше още в юношеските отбори и именно Тито за първи път изпробва Меси в ролята на нападател.

През лятото на 2011 година, помагайки на Гуардиола, Виланова се сблъска с Моуриньо по време на едно "Ел Класико". Тогава португалецът бръкна с ръка в лицето на Тито. Моуриньо по-късно изрази съжаление за постъпката си. Вчера португалецът бе първият човек, който изказа съболезнования за смъртта на Виланова.

Октомври 2012-та. Виланова тренира Барса и все още не знае, че ракът, който лекува преди година, след седмица ще се завърне.

През зимата на 2013 годона Виланова се принуди да остави Барса и да замине за Ню Йорк, където да се лекува Треньорът получи подкрепата на целия свят.

През пролетта на 2013-та Тито Виланова стана шампион, след като отборът му загуби само осем мача във всички турнири през сезона.

Тито и Ерик Абидал . Единият успя да победи болестта, а другият - не.

След края на победния сезон Тито бе принуден да се сбогува с играчите: той повече не можеше да работи.

През лятото на 2013 година болестта отне на Тито Виланова футбола...

... а през пролетта на 2014 година и живота.

Почивай в мир, Тито!

  Сподели
576