УЕФА затяга контрола върху употребата на забранени вещества


Н. Гавазов

УЕФА затяга контрола върху употребата на забранени вещества

УЕФА обяви за въвеждане на нови правила, имащи отношение към антидопинговите проверки на футболистите преди и след мачовете под егидата на Организацията. Според информацията, от сезон 2013/14 футболистите ще започнат да дават и кръв (освен урина) на допинг-тестовете, като целта е да се засили контрола върху употребата на забранени вещества от играчите.

Както е известно, наскоро американският колоездач Луис Армстронг заяви, че априлското решение на мадридския съд да забрани на служители на Агенцията за борба с допинга достъп до кръвни проби на испански спортисти е станало под натиск на два големи местни клуба, като подозренията веднага паднаха върху Барселона и Реал Мадрид. Малко след това въпросният съд издаде заповед да бъдат унищожени 216 пакета с кръв, които щяха да уличат приемащите допинг спортисти.

По всичко изглежда, че УЕФА се е заела сериозно с проблема, за който се знае, че съществува в големи размери, но по една или друга причина се прикрива от различни кръгове. Сега вече освен урина, на футболистите ще бъде вземана и кръв - преди и след мачове, като по този начин ще бъде осъществен още по-детайлен контрол върху употребата на забранени вещества, тъй като следите от тях в кръвта остават за по-дълъг период от време.

 

  Сподели
159