Армстронг: Известни испански клубове не искаха да се разкрие истината за допинга


Н. Гавазов

Армстронг: Известни испански клубове не искаха да се разкрие истината за допинга

Бившият велосипедист Ланс Армстронг, който по-рано призна, че е употребявал допинг, заяви, че върху решението на мадридския съд да бъдат унищожени пакетите с кръв от клиниката на доктор Еуфемиано Фуентеса са повлияли известни испански футболни клубове.

Както е известно, на 30 април тази година Международната антидопингова агенция (WADA) поиска да провери пакетите с кръв за преливане, които бяха конфискувани от полицията през 2006 година след обиск на клиниката на скандалния доктор, върху когото има подозрения, че освен с известни колоездачи, е работил също така с испански футболисти, тенисисти, лекоатлети и други спортисти.

WADA поиска да направи проверката след признанията на самия доктор, че е работил с известни спортисти, като антидопинговите ченгета обещаха да идентифицират чрез тези пакети въпросните спортисти.

На 30 април съдът в Мадрид отказа достъп на WADA до пакетите с кръв, а малко след това постанови и унищожаване на 216 пакета, които принадлежат на заподозрените спортисти. Според Армстронг, това скандално решение на испанските съдебни органи е в резултат на натиск от страна на най-големите местни футболни клубове, което със сигурност ще засили подозренията, че в страната е практика да се прибягва до употреба на забранени вещества.

"Знам, че известни испански футболни клубове повлияха на това решение. Така или иначе, всичко бе направено с цел отговорността да падне върху колоезденето. В същото време Международният колоездачен съюз не иска да каже цялата истина, защото тя ще шокира всички", заяви Армстронг.

 

  Сподели
170