Фенове на Ливърпул празнуваха смъртта на Тачър (видео)


Н. Гавазов

Фенове на Ливърпул празнуваха смъртта на Тачър (видео)

Привържениците на Ливърпул отпразнуваха по улиците на града смъртта на бившия премиер-министър на Великобритания Маргарет Тачър, която не един път беше обвинявана в укриване на истината за трагедията, която се случи през 1989 година на "Хилзбъро".

Както е известно, вчера в понеделник, осми април, от живота си отиде един от водещите политици и държавен ръководител в историята на страната Маргарет Тачър, която почина от инсулт на 87-годишна възраст.

Британската преса съобщи, че при новината за смъртта на Тачър, запалянковци на Ливърпул са излезли на улицата с плакати "Вещицата умря" и с популярната в Ливърпул песен "Когато Тачър умре, ние ще си спретнем забава".

Причина за омразата на голяма част от жителите на Ливърпул към "Желязната лейди" е свързана с укриването на трагедията в "Хилзбъро". Както е известно, едва четвърт век след инцидента Върховния съд на страната отмени старо свое решение, вменяващо вина във феновете на мърсисайдския клуб. По-късно се разбра, че са фалшифицирани показания на полицаи, укрити са доказателства и са обвинени несправедливо запалянковци на Ливърпул, за което министър-председателят Камерън се извини от името на държавата.

 

 

  Сподели
103