Отнеха титлата на Шанхай Шенхуа


Н. Гавазов

Отнеха титлата на Шанхай Шенхуа

Китайският Шанхай Шенхуа беше лишен от шампионската си титла, която отборът спечели през 2003 година. Причината за това решение е участието на тима в уговорени мачове. Освен това, клубът е наказан с глоба от 1 милион юана (160 000 паунда) и ще започне следващият сезон с дефицит от шест точки.

В резултат на разследването, което продължи три години, Футболната федерация на Китай наказа 58 човека. Двама чиновника, които по-рано оглавяваха китайската Федерация са пожизнено отстранени от всякаква дейност свързана с футбола. През юни 2012 година Нан Юн беше осъден на 10.5 години затвор за това, че е получил подкуп в размер на 237 000 долара, неговият предшественик Се Алун получи същото наказание.

Сред 33-та човека, които до края на живота си няма да могат да се занимават с футбол са също така и бившият арбитър Лю Цзюн, който навремето обслужваше мачове от най-високо ниво и дори получи наградата „Златна свирка".

В този „списъкът на 33-та" попаднаха и 4 бивши футболисти на националния отбор на Китай, които през юни 2012 година получиха по шест години затвор.

За Шанхай Шенхуа през миналия сезон играха Дидие Дрогба и Никола Анелка. Отборът, който се ръководи от Серхио Батиста зае 9-то място в класирането.

 

  Сподели
117