Реал Сосиедад заделял средства за допинг шест години


Н. Гавазов

Реал Сосиедад заделял средства за допинг шест години

Бившият президент на испанския футболен клуб Реал Сосиедад Иняко Бадиола заяви, че играчите от отбора в продължение на шест години са приемали забранени препарати. Както е известно, миналият вторник в Мадрид започна изслушване на делото Фуентес, което получи наименованието „Операция Пуерто" и което засегна няколко водещи спортисти от колоезденето, в това число и двукратния победител от „Тур дьо Франс" испанеца Алберто Контадора.

Делото започна още през 2006 година във връзка с показанията на колоездача Хесус Мансано, който се призна в употреба на допинг. Скандалът се разрасна, след като се разбра, че с Фуентес си е сътрудничил активно не само с колоездачи, но и с футболисти, тенисисти и боксьори.

„През 2008 година Борда публично осъди докторите Едуардо Ескобар и Анчон Коротеги за това, че минимум в продължение на шест години те са получавали средства за покупка на препарати, които тогава и сега се смятат за допинг. Източниците утвърждават, че основният доставчик е Еуфемиано", заяви Бадиола.

В същото време Световната антидопингова агенция няколко дни преди да започне процеса по делото Фуентес изрази своето безпокойство, че навремето испанските органи са получили сигнали, че футболисти и тенисисти са получавали допинг, но учудващо не са предприели никакви действия, а сега е много трудно да бъде доказано, че това е било така.

Както е известно, когато започна разследването няколко испански средства за масова информация изказаха предположения, че в незаконната дейност са въвлечени стотици спортисти, в това число и футболисти на Реал Мадрид и Барселона.

Процесът ще продължи до края на март, но ако няма преки доказателства е малко вероятно да бъде осъден някой, който е злоупотребил през изминалите години.

 

  Сподели
128