79-годишен американец поискал да разруши стадиона на Еспаньол


Н. Гавазов

79-годишен американец поискал да разруши стадиона на Еспаньол

Съветникът в парламента на Барселона Луис Рекордер разкри в интервю за RAC 1, че съпругата на един от най-богатите мъже в Съединените щати Шелдън Аделсън е предложила на съпруга си да закупи и след това да разруши стадиона на „Еспаньол", тъй като той е бил пречка за осъществяване на гигантския проект Eurovegas.

Както е известно, Аделсън, чието богатство се оценява на над 25 милиарда долара е главен изпълнителен директор на компанията Las Vegas Sands, която е свързана с хазартен бизнес. 79-годишният американец от литовски произход държи и около 20% от медийния пазар в Израел, а също така казина в Макао, Сингапур и Витлеем, Пенсилвания.

Проектът Eurovegas е много спорен и срещна съпротивата на испанската опозиция, въпреки гаранциите от страна на Аделсън, че шестте казина и 12 хотела ще привлекат туристи от цяла Европа и ще осигурят работни места за 200 000 човека.

Луис Рекорд предизвика истински шок, когато в ефира на каталунската радиостанция призна, че е влязъл в спор със съпругата на американския милиардер Мириам, която настояла стадион „Корнела-Ел Прат" да бъде разрушен за да не пречи на осъществяването на мащабния проект.

„Тя ми каза: „Защо да не го съборим? Какво от това, че е стадион на Еспаньол?". Отговорих и, че няма никакъв начин това да стане", заяви Рекордер.

Съветникът също така каза, че Аделсън е предложил компромисен вариант, при който „Корнела-Ел Прат" да бъде преместен край аерогарата на Барселона и по този начин да се освободи място за строеж на най-големия хазартен курорт в Европа.

В крайна сметка, заради тези неуредици Барселона загуби проекта в полза на Мадрид и в събота милиардерът обяви, че ще строи няколко казина в покрайнините на испанската столица.

 

  Сподели
149