Работодателят на Христо Стоичков с мярка за неотклонение


Н. Гавазов

Работодателят на Христо Стоичков с мярка за неотклонение

Президентът на Литекс Гриша Ганчев бе обвинен за закана за убийство на директора на Националната агенция за приходите (НАП) Красимир Стефанов. Работодателят на Христо Стоичков е с наложена мярка за неотклонение "парична гаранция", а сумата срещу която ще отърве ареста 500 000 лв. Тя му е наложена след разпит в ГДБОП, където бизнесменът се яви в 13,30 ч вчера. Освен за закана за убийство той е обвинен и за ръководител на организирана група за престъпления срещу данъчната система, в която влизат още шестима. Наложена му е забрана да напуска страната.

Делото ще се води от Спецпрокуратурата в София, която на 10 май арестува сина на Ганчев - Данаил, а ден по-късно го обвини за участие в "захарна афера". Той е в управата на "Литекс комерс". С него обвиняеми за укриване на 200 000 лв. ДДС са още петима души.

Според официални съобщения на МВР и на спецпрокуратурата заплахите към държавния чиновник са отправени на 11 май, когато бяха повдигнати обвиненията по делото за ДДС измамите. Според медиите, тя е била изречена по телефона в разговор с посредник, който я предал дословно на Стефанов. Близки до Стефанов твърдят, че вчера той е имал личен телефонен разговор с вицепремиера и МВР шеф Цветан Цветанов и от тази сутрин данъчен № 1 на България е с охрана.

Гаранцията от половин милион лева трябва да бъде платена до 10 дни. Адвокатите на Ганчев обаче вероятно ще я обжалват пред съда. Тя е съобразена с имотното и здравословното състояние на бизнесмена, уточниха от прокуратурата.

Ситуацията около босът на Литекс много напомня тази с неговия треньор отпреди няколко месеца, което е поредното доказателство за мутризацията на българския футбол и пълното връщане на този спорт в тъмните години на прехода. Както е известно, през март Христо Стоичков заплаши по телефона футболния съдия Богомил Маринов-Мечката, но тогава Камата бе покрит от БФС и полицията, откъдето се разчита, че хората ще забравят инцидента.

 

  Сподели
184