Арестуваха сина на Гриша Ганчев


Н. Гавазов

Арестуваха сина на Гриша Ганчев

Синът на собственика на Литекс Гриша Ганчев - Данаил е задържан покрай акцията на МВР и данъчните срещу ДДС измамите в захарния бизнес. Данаил Гришов Ганчев е арестуван за 24 часа. Освен него в ареста са още Милко Талев, Ивайло Талев и Тодор Симеонов.

Вътрешният министър Цветан Цветанов потвърди пред БНТ за арестите и уточни, че са задържани служители на "Литекс комерс" - изпълнителен директор, има служители, които са извършвали определените операции, които са свързани с количествата захар, които са влизали на територията на страната. Също така има над 15 адреса, които се проверяват.

Както е известно, служители на ГДБОП и НАП неутрализираха организирана престъпна група, ощетила държавата с милиони лева от невнесени данъчни задължения. При специализирана полицейска операция е задържан тарторът на групата по източване на ДДС в сектор захар. Съвместната операция е реализирана днес под ръководството на Специализираната прокуратура. Целта е била разкриването и документирането на схема, създадена от организирана престъпна група за избягване на данъчни задължения в особено големи размери и пране на пари.

Също така органите на реда установиха и намерение за закупуване на захар, съдържаща тежки метали, от района на Чернобил, чиято цена е много ниска. Идеята била да внесат първоначално около 25 тона, като при пласирането щели да предоставят на контрагентите си едната част от сертификата на захарта, в който не са упоменати произхода и съдържанието. Тази захар била предназначена за влагане в производство. Ако успеели да я пласират на българския пазар те възнамерявали да започнат регулярен внос. В случай, че качеството било лошо, 25-те тона захар щели да бъдат предадени за производство на натурални сокове.

Интересното е, че преди ареста на сина му да стана известен, работодателят на Христо Стоичков заяви пред една от националните телевизии, че приветства акцията срещу далаверите с ДДС в захарния бранш. Ганчев коментира, че няма от какво да се притеснява и всичко във фирмата му е чисто.

 

  Сподели
234