Прокуратурата в Италия подгони Стоичков за съучастие в пране на пари


Н. Гавазов

Прокуратурата в Италия подгони Стоичков за съучастие в пране на пари

Прокуратурата в Италия инициира разследване срещу Христо Стоичков и още десет бивши футболисти на Парма от периода 1995-2003 година, съобщи новината La Gazzetta di Parma, а по-късно тя беше разпространена и от останалите медии на Апенините. Според информацията, играчите са били в близки отношения с бившия президент Калисто Танци, който банкрутира отбора.

През 2002 година Танци е вкаран в затвора за пране на над 10 милиона долара. По последни данни тогава футболистите са получавали големи суми под масата, а официално Танци ги е представял като приходи от рекламни договори. Следствените действия показаха, че единадесетте играчи никога не са участвали в реклами, кампании или промоции, което моментално ги прави съучастници в престъплението.

Освен Стоичков, властите разследват бившите футболисти Дино Баджо, Ернан Креспо, Хуан Себастиан Верон, Енрико Киеза, Лилиан Тюрам, Масимо Крипа, Лоренцо Миноти, Томас Бролин, Фаустино Асприля и Луиджи Аполони, както и четирима бивши членове на Борда на директорите на Парма, двама мениджъра и четирима бивши синдици на „дуковете".

Според специалистите, ако обвиненията бъдат доказани, това ще се превърне в най-мащабния финансов скандал в Италия през последните 15 години.

Както е известно, настоящият треньор на Литекс и бивш селекционер на националния отбор на България игра за "жълто-сините" в периода 1995-96 година и има 23 мача и 5 гола.

 

  Сподели
122