Арестуваха бивш шеф на футбола в Зимбабве


Н. Гавазов

Арестуваха бивш шеф на футбола в Зимбабве

Във връзка с разследването на уговорени мачове в четвъртък е била арестувана Хенриета Рушвай, която в миналото бе изпълнителен директор на Футболната Федерация на Зимбабве. Оказва се, че дамата е главна фигура в скандала, който стана известен с наименованието „ Ейшагейт". Както е известно, отделът за сигурност към ФИФА, заедно със своите колеги в африканската страна успя да разкрие организирана мрежа за незаконни залози, в която са замесени футболисти, треньори и футболни чиновници - всички те заподозрени в сговор с азиатски букмейкъри с цел организиране на мачове с предварително уговорени резултати. Става дума за двубои с Виетнам, Тайланд и Малайзия в периода 2007-2009 година.

През седмицата футболните власти дисквалифицира 80 футболисти от представителния тим на страната, които сега трябва да докажат своята невинност. Някои от тях вече признаха, че са взели подкуп от 500 до 1 500 американски долара като стимул да участват в схемите. Десет играчи се състезават в ЮАР.

Относно Хенриета Рушвай, дамата е била задържана от Комисията за борба с корупцията в Хараре около 17:00 часа местно време, а през нощта е преместена в полицейския участък в Авондале.

Адвокатът на дамата, която е заподозряна в участие в престъпната мрежа призна за ареста, но не можа да каже никакви подробности.

„Да, тя е задържана и се намира в полицейския участък в Авондале. Към момента не знам точно за какво я обвиняват", заяви адвокат Селби Хвача.

  Сподели
85