Юнайтед с ретро екипи по случай 100 години от първата ФА Къп


.

Юнайтед с ретро екипи по случай 100 години от първата ФА Къп

Манчестър Юнайтед ще играе със специални екипи през следващия сезон. Те ще са като тези носени от предшествениците на Бербо и комапания преди 100 години, когато е завоюван първият сериозен трофей от тима – ФА Къп.

Специфичното при фланелките е че се стесняват надолу – подобно на латинското V. Този, който е измислил екипа се казва Били Мередит и е един от играчите на “червените дяволи” в този паметен финал. Прякорът му е бил Уелския магьосник и е първата суперзвезда на Юнайтед.

Найк, който произвежда тениските на европейския шампион е предупреден за намеренията на клуба. Все пак новите екипи ще са направени от съвременните далеч по-леки материи, а не от памук, както през 1909. Има още една разлика и тя е, че тогава Юнайтед играе с бял екип с червени ленти, а сега ще бъде с червен екип и бели ленти.

Били Мередит получавал по 4 паунда на седмица по онова време за играта си в клуба. Това се равнява на сегашни 298 паунда. Извън спорта той бил миньор,но в последствие отворил магазин за спортни стоки и не случайно станал и доставчик на екипи за тима си.

За финала с Бристъл Сити обаче и двата тима трябвало да се откажат  от традиционните си червени фланелки. Мередит набързо скроил нови тениски и Юнайтед спечелил с 1:0. Уелския магьосник е играл и за градския съперник Ман Сити. През 1924 прекратил кариерата си и отворил пъб. Той починал през 1958, годината в която е Мюнхенската трагедия, но разбира се, не е бил в самолета. 

“Клубът смята, че връщането на стария екип е чудесен начин да се отбележи 100-годишнината от първия голям успех”, заявил пред медиите източник от Юнайтед.

  Сподели
148