Заловиха терористи, планирали да сринат най-големия стадион в Израел


Н. Гавазов

Заловиха терористи, планирали да сринат най-големия стадион в Израел

Осуетена е мегатерористична атака на Ислямска държава на стадион "Теди".

Двама терористи са планирали да подготвят заряди и взривни устройства и да открият огън по полицейски участък в района на стадион "Теди" в Йерусалим. Предполага се, че целта е била сриването на стадиона или нанасянето на възможно най-много щети по време, когато там има публика.

Двамата влизат в контакт с друг терорист, 50-годишен жител на Свахра, който ги инструктира и ги убеждава да преминат терористично обучение в чужбина, първо в Африка, а след това в Сирия или Ирак, за да се обучат в терористични дейности в Израел. Полицията и Шин Бет обаче разкрит плана им и ги арестува, преди тримата да успеят да осъществят намеренията си.

Разследването разкри, че те са се заклели във вярност на Ислямска държава и са планирали да извършат поредица от атаки в централните части на град Йерусалим с различни планове за поставяне на експлозиви и използване на огнестрелни оръжия.

Разследването също така разкри, че двама терористи, подкрепящи идеологията на Ислямска държава са планирали да извършат атаки срещу полицейски участък в Източен Йерусалим.

"Теди" е най-големият стадион в Израел, на който играе националният отбор на страната, както и местните Бейтар и Апоел. Съоръжението е модерно и отговаря на всички европейски стандарти.

  Сподели
103