Масови безредици в Истанбул прекратиха двубоя Фенербахче - Шахтьор


Н. Гавазов

Масови безредици в Истанбул прекратиха двубоя Фенербахче - Шахтьор

Снощният приятелски мач между Фенербахче и Шахтьор не бе доигран, заради безчинствата, които устроиха запалянковците на турския гранд, съобщава официалният сайт на украинския клуб, както и медиите в южната ни съседка. Проваленият двубой бе под особеното наблюдение на турските власти, които предполагаха вероятността от ексцесии на привърженици на арестувания президент на клуба Азиз Йълдъръм - за първи път след арестите по мега делото за уговорени срещи от турското първенство се събираха на едно място толкова много фенове.

Още в самото начало на двубоя част от зрителите на „Шюкрю Сараджоглу" са призовали журналистите и фоторепортерите на стадиона да напуснат спортното съоръжение. След отказа на представителите на медиите да направят това, най-екзалтираните привърженици са започнали да хвърлят различни предмети по ложите на открития пресцентър, както и да чупят седалки, с които да замерят журналистите.

Това принудило рефера да прекрати двубоя в 12-та минута, но след намесата на органите на реда, все пак срещата продължила. На полувремето обаче, недоволните привърженици на Бешикташ отново започнали да изразяват недоволството си от действията на турската държава спрямо ръководителите на клуба, хвърляйки предмети и опитвайки се да нахлуят зоната, в която се намирали представители на медиите. Постепенно вълненията започнали да набират скорост и излезли извън контрол - отделни зрители започнали да пробиват редиците на охраната, която от своя страна изпразнила по най-бързия начин пресцентъра и извела журналистите от трибуните на спортното съоръжение, а по-късно и от самия стадион.

След като отделни фенове започват да нахлуват на терена, главния рефер незабавно прекратил мача в 67-та минута, а футболистите побързали да се скрият в помещенията под трибуните. Според информация на някои местни издания, хиляди запалянковци, голяма част от тях носещи маски на арестувания президент на клуба Йълдърм са се стекли на полето, скандирайки арестите да престанат и футболните босове да бъдат освободени. Междувременно, вицепрезидентът на Фенербахче Коч, който се опитал да укроти преди това тълпата, също напуснал ложите изправен под заплахата да бъде пометен. Повикани са допълни сили на реда, жандармерия, съобщава се за ранени - основно сред представители на медиите.

Тази сутрин полицията започва разследване на безредиците - следователи са иззели записите от камерите на стадиона, очаква се до края на деня да бъдат издирени и арестувани организаторите на безредиците.

 

  Сподели
93