Инфантино: Светът на футбола стои с народите на Израел и Палестина


Н. Гавазов

Инфантино: Светът на футбола стои с народите на Израел и Палестина

Президентът на Международната футболна федерация ( ФИФА ) Джани Инфантино написа писмо до президента на Израелската футболна асоциация Шино Моше Хуарес, призовавайки двете страни в конфликта, Израел и Палестина, да прекратят военните действия.

"От името на ФИФА и цялата футболна общност бих искал да изразя нашите най-дълбоки съболезнования на Израелската футболна асоциация и Палестинската футболна асоциация в светлината на ужасното насилие, което се случи в региона през последните дни. Колкото сърцераздирателно, толкова и шокиращо е да видиш регион, чийто народ е търпял най-дълбоките страдания твърде дълго, да завърши в още по-големи страдания. Светът на футбола стои твърдо с народите на Израел и Палестина и всички невинни жертви, които платиха неописуема цена в този конфликт.

ФИФА се присъединява към призива за незабавно прекратяване на военните действия и страданията на народа на Израел и Палестина. Разбира се, ние знаем, че футболът не може да реши всички световни проблеми, но може да изиграе поне малка роля в внасянето на лъч надежда там, където изглежда, че има само пълен мрак. Футболът показва, че е възможно да се съберат хората в среда на всеобщо уважение и може да действа като средство за постигане на мир и впоследствие на помирение, дори когато това изглежда невъзможно за почти всички. Бих искал да отбележа, че ФИФА от своя страна ще направи всичко възможно, за да подпомогне усилията за възстановяване на мира и надеждата на вашите хора сега и в бъдеще“, заяви Инфантино.

Припомняме, че на 7 октомври 2023 г. палестинското терористично движение Хамас, което контролира ивицата Газа, атакува Израел, избивайки над 1000 мирни граждани.

  Сподели
195