Почина Мохамед Ал Файед


Н. Гавазов

 Почина Мохамед Ал Файед

Мохамед Ал Файед почина на 94 години.

Смъртта на Ал Файед идва само ден след 26-ата годишнина от смъртта на сина му.

Ал Файед е бил погребан в центъра на Лондон след петъчната молитва в Централната джамия на Лондон в Риджънтс Парк.

Роденият в Египет бизнесмен бе най-известен като бивш собственик на универсален магазин Harrods и футболен клуб Фулъм в Лондон.

Той продаде Harrods на Qatar Holdings през май 2010 г.

Три години по-късно той също продава Фулъм ФК на американския бизнесмен Шахид Хан.

Синът на Ал Файед, филмовият продуцент Доди Файед, и принцеса Даяна загинаха на 31 август 1997 г., когато колата им катастрофира в пътен тунел в Париж, докато се опитваха да изпреварят папараците фотографи на мотоциклети.

Той води дълга кампания след смъртта им, твърдейки, че катастрофата не е инцидент и че е организирана от британските служби за сигурност.

Френската полиция обаче заключи, че това е инцидент, причинен отчасти от превишена скорост и от високото ниво на алкохол в кръвта на шофьора Анри Пол. Разследване на британската полиция потвърди тази версия.

ФК Фулъм отдаде почит на бизнесмена в петък.

Неговият наследник Шахид Хан коментира: "От името на всички във футболен клуб Фулъм, изпращам моите искрени съболезнования на семейството и приятелите на Мохамед Ал Файед при новината за смъртта му на 94-годишна възраст.

Историята на Фулъм не може да бъде разказана без глава за положителното влияние на Ал Файед като председател.

Неговото наследство ще бъде запомнено с промоцията ни във Висшата лига, финал на Лига Европа и моменти на магия както от играчи, така и от отбори.

Винаги съм се наслаждавал на времето си с Ал Файед, който бе мъдър, колоритен и отдаден на Фулъм, и съм вечно благодарен за доверието му в мен, за да го наследя като президент през 2013 г.

Присъединявам се към нашите привърженици по целия свят в честването на паметта на Мохамед Ал Файед, чието наследство винаги ще бъде в основата на нашата традиция във футболен клуб Фулъм".

Роден в Александрия през 1929 г., Ал Файед започва кариерата си като продавач на газирани напитки и след това работи като продавач на шевни машини.

Той изгради богатството на семейството си в недвижими имоти, корабоплаване и строителство, първо в Близкия изток и след това в Европа.

След като се премести в Лондон през 60-те години на миналия век, Ал Файед скоро стана приятел на кралските особи и висшето общество и закупи известни фирми като хотел Ritz в Париж през 1979 г. и Harrods през 1985 г.

По-късно той купи Фулъм през 1997 г. за £6,25 милиона.

Във Фулъм той издигна статуя на Майкъл Джексън, въпреки че певецът присъства само на един мач.

Когато хората се оплакаха, той каза: "Ако някои глупави фенове не разбират или не оценяват такъв подарък, те могат да отидат по дяволите".

Той също така инсталира бронзова мемориална статуя на Даяна и Доди, танцуващи под крилете на албатрос.

  Сподели
425