Суиндън се лиши от спонсор, заради назначението на Ди Канио


Н. Гавазов

Суиндън се лиши от спонсор, заради назначението на Ди Канио

Решението на Суиндън Таун да назначи на длъжността мениджър на отбора бившия нападател на Уест Хем Паоло Ди Канио лиши клуба от един от спонсорите, който остана недоволен от това, че начело на тима застава човек, който открито изповядва своите фашистки възгледи. Водещият британски профсъюза GMB съобщи, че се отказва да подпомага изпадналия от Първа Лига клуб, позовавайки се на клауза в договора, която позволява разтрогване на спонсорското споразумение при настъпване на промени в клуба от Уилтшър.

„Ние решихме да разтрогнем договора за спонсорство с футболен клуб Суиндън Таун и нямаме никакво намерение да преразглеждаме условията. Ние като профсъюза не можем да бъдем въвлечени в сътрудничество с клуб, който има за мениджър фашист. Това е тъжно, но е факт. В тази ситуация нямаме друг избор", се казва в обръщение на GMB до медиите.

„Той открито се обяви в подкрепа на Бенито Мусолини и аз смятам, че е немислимо Суиндън да назначи за мениджър подобен човек, особено, отчитайки мултиетническата природа на отбора и на целия град", заяви пък регионалния секретар на GMB Анди Нюман.

Както е известно, през 2005 година по време на своя втори период в Лацио, по време на градското дерби с Рома Ди Канио на два пъти бе заснет от камерите как се обръща към своите фенове фашистки приветствия, а по-късно ги повтори срещу Ливорно и Ювентус. Тогава той бе наказан с глоба от 10 000 евро и дисквалификация от един мач.

 

  Сподели
112