Абрамович прехвърлил сметки на децата си три седмици преди агресията


Н. Гавазов

Абрамович прехвърлил сметки на децата си три седмици преди агресията

Сметките, които съдържат милиарди долари от активите на Роман Абрамович, са били реорганизирани в началото на февруари 2022 г., с цел прехвърляне на  действителната собственост на олигарха на неговите деца, съобщава The Guardian.

Изтекли файлове, хванати от вестника, показват, че 10 тайни офшорни сметки, създадени на името на Абрамович, са били бързо реорганизирани в началото на февруари 2022 г., три седмици преди началото на руската война срещу Украйна.

Мащабната реорганизация на финансовите дела на Абрамович идва само дни след като правителствата започнаха да заплашват да санкционират руските олигарси в случай на нахлуване на Русия в Украйна.

Промените в сметките направиха седемте деца на Абрамович, най-малкото от които е на девет години, бенефициенти на сметки на стойност най-малко 4 милиарда долара.

Промените изглежда са превърнали децата в крайни действителни собственици на активи, отдавна свързани с баща им, включително луксозни недвижими имоти и флотилия от суперяхти, хеликоптери и частни самолети.

Експерти по санкции информираха вестника, че мащабната реорганизация на сметките може да усложни усилията за налагане на санкции срещу олигарха и потенциално да осуети усилията за замразяване на активи, за които преди се смяташе, че са собственост на олигарха.

  Сподели
359