Броят на загиналите на стадиона в Индонезия нарасна до 174


Н. Гавазов

Броят на загиналите на стадиона в Индонезия нарасна до 174

Броят на загиналите на стадиона в Индонезия нарасна до 174, според актуализирани данни на агенция Ройтерс. Още около 180 души са ранени. Сред загиналите има и деца.

Припомняме, че първоначално се съобщаваше за 127 загинали, а след това за 129.

Трагедията се случи след мача от шампионата на Индонезия "Арема" - "Персебая" (2:3), който се проведе на стадион "Канджурухан" в Маланг.

След като "Арема“ загуби с 3:2 на своя терен, десетки фенове нахлуха на терена. Times of Indonesia съобщи, че служителите по сигурността се опитали да държат тълпата на разстояние, като удрят и ритат поддръжници.

Когато избухнаха сбивания, властите изстреляха сълзотворен газ по терена и по трибуните.

Местни новинарски издания съобщиха, че хиляди фенове са се борили да дишат и няколко в крайна сметка са припаднали.

Правилата на ФИФА гласят, че полицията не трябва да носи или използва огнестрелни оръжия или газ за контрол на тълпата.

Министърът на сигурността на Индонезия М. Д. Махфуд каза в социалните медии, че стадионът е бил пълен до краен предел. Бяха продадени 42 000 билета, въпреки че арената може да побере само 38 000 души.

Президентът на Индонезия Джоко Видодо инструктира властите внимателно да оценят стандартите за безопасност на футболните мачове.

Арема получи забрана да играе домакински мачове до края на сезона. На клуба могат да бъдат наложени и допълнителни санкции.

Преди това на мачове в Индонезия имаше сблъсъци между фенове на противникови отбори, но тогава се ограничаваше до 1-2 жертви.

  Сподели
403