Абрамович бил каналът за комуникация между Москва и Киев


Н. Гавазов

Абрамович бил каналът за комуникация между Москва и Киев

Руският олигарх Роман Абрамович се е намирал в тесен контакт с директора на ФСБ Александър Бортников и ръководителя на канцеларията на президента Владимир Зеленски Андрий Ермак, като част от преговорите за размяна на затворници между Украйна и Русия

Съобщава се, че бившият собственик на Челси Роман Абрамович е бил посредникът за размяна на съобщения между Москва и Киев, т.е. каналът за комуникация между Кремъл и Банковска.

Американски и украински служители виждат усилията на Абрамович като средство за подобряване на позициите им на Запад.

В продължение на няколко месеца Абрамович е летял няколко пъти до Рияд и Москва, за да сключи споразумение, общувайки тясно с директора на ФСБ Александър Бортников и началника на кабинета на Зеленски Андрий Ермак.

През това време Абрамович информира украинските служители за перспективите на Кремъл, въпреки че някои от помощниците на Зеленски се съмняваха, че Путин в крайна сметка ще одобри предстоящата сделка.

По-рано бе съобщено, че руският олигарх Роман Абрамович се е срещнал с престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман в Рияд в края на август като част от преговорите за размяна на затворници между Украйна и Русия.

Bloomberg също писа за това, цитирайки три източника.

Напомняме, че на 21 септември в рамките на размяна с руските агресори бяха освободени 215 украински защитници. На Русия бяха върнати Виктор Медведчук и 55 руски нацисти.

  Сподели
318