Поне 129 загинали на мач в Индонезия


Н. Гавазов

Поне 129 загинали на мач в Индонезия

Най-малко 129 души бяха убити при сблъсъци на мач в Индонезия, съобщава се и за стотици ранени. Гневни фенове са нахлули на футболно игрище след мач в Маланг, Източна Ява в Индонезия късно в събота.

"При инцидента загинаха 129 души, двама от които са полицаи. Тридесет и четирима души загинаха на стадиона, а останалите починаха в болница“, каза началникът на полицията в Източна Ява Нико Афинта в изявление в неделя.

Мачът между ФК "Арема“ и Персебая Сурабая се проведе на стадион Канджурухан. След като "Арема“ загуби с 3:2 на своя терен, десетки фенове нахлуха на терена. Times of Indonesia съобщи, че служителите по сигурността се опитали да държат тълпата на разстояние, като удрят и ритат поддръжници.

Когато избухнаха сбивания, властите изстреляха сълзотворен газ по терена и по трибуните.

Местни новинарски издания съобщиха, че хиляди фенове са се борили да дишат и няколко в крайна сметка са припаднали.

Лигата незабавно спря играта поне за седмица. "Загрижени сме и дълбоко съжаляваме за този инцидент“, каза Ахмад Хадиан Лукита, президент-директор на PT Liga Indonesia Baru, известен като LIB. "Споделяме нашите съболезнования и се надяваме, че това ще бъде ценен урок за всички нас.“

Правилата на ФИФА гласят, че полицията не трябва да носи или използва огнестрелни оръжия или газ за контрол на тълпата.

Министърът на сигурността на Индонезия М. Д. Махфуд каза в социалните медии, че стадионът е бил пълен до краен предел. Бяха продадени 42 000 билета, въпреки че арената може да побере само 38 000 души.

Президентът на Индонезия Джоко Видодо инструктира властите внимателно да оценят стандартите за безопасност на футболните мачове.

Арема получи забрана да играе домакински мачове до края на сезона. На клуба могат да бъдат наложени и допълнителни санкции.

Преди това на мачове в Индонезия имаше сблъсъци между фенове на противникови отбори, но тогава се ограничаваше до 1-2 жертви.

  Сподели
290