Абрамович бил посредник в размяната на пленници


Н. Гавазов

Абрамович бил посредник в размяната на пленници

Руският олигарх Роман Абрамович се е срещнал със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман в Рияд в края на август като част от преговорите за обмен на затворници между Украйна и Русия, съобщават украински източници.

След размяната, Абрамович е посрещнал петимата освободени британци на борда на частен самолет, пътуващ за Саудитска Арабия от Русия, и им връчи iPhone, за да могат да се обадят на семействата си и да им кажат, че се прибират у дома.

Пресслужбата на самия руски олигарх не отговори на запитване на украински журналисти за коментар относно участието на Абрамович в посредничеството.

На брифинг за резултатите от размяната на пленници началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната Кирил Буданов не отговори на въпрос на украински журналисти относно участието на Абрамович в размяната на пленници.

"За съжаление, не мога да отговоря директно на вашите въпроси поради една проста причина: ако разкрия всички подробности на този етап, всички комуникационни линии и самоличността на хората, с които работим, които работят за нас, както и следващите операции може да не работят за нас", заяви Буданов.

Напомняме, че на 21 септември в рамките на размяна с руските нашественици бяха освободени 215 украински защитници. Сред тях са всички командири от полка "Азов", което разбива на пух и прах пропагандата на агресорите, че това е формирование от нацисти. На Русия бяха върнати Виктор Медведчук, който е кум на военния престъпник и диктатор Власимир Путин  и 55 руски окупатори.

По-рано британското издание на The Times съобщи, че Абрамович е участвал активно като посредник между Кремъл и Банкова, по-специално той лично е носел бележка от украинския президент Владимир Зеленски до Путин в Москва.

През април Абрамович, който беше санкциониран от ЕС и Великобритания, пътува до Киев, за да се опита да поднови преговорния процес между Украйна и Русия.

  Сподели
365