Най-старият футболен клуб продава уникална футболна колекция


Н. Гавазов

Най-старият футболен клуб продава уникална футболна колекция

Най-старият клуб в света Шефилд, предложи на аукцион една от най-важните спортни реликви - съставеният през 1858 година ръкописен сборник от първите правила на футболната игра. Реликвата се продава като част от архивната колекция на Шефилд и както се надява председателя на клуба Ричардс Тимс, тя ще донесе печалба от поне 1,2 милиона паунда.

Освен упоменатата брошура, в аукциона е включено също така и единственото печатно издание на „Правила, норми и закони на Футболен Клуб Шефил", 1859 година.

В ръкописният вариант са отразени повечето от съществуващите и в момента правила за игра, включително свободните удари, корнерите, а освен това, сред продажбата на архивните документи присъства единственият запазен в историята на футбола отчет за първи официален мач, проведен на изкуствено осветление.

Основаният през 1857 година - шест години преди създаването на Английската футболна асоциация и пет години преди най-стария професионален клуб Нотс Каунти - Шефилд бе признат официално от ФИФА за най-стария футболен клуб в света и както заяви Ричардс Тимс за ВВС, продажбата на уникалния архив цели да обезпечи бъдещето на клуба. Надеждите са свързани с това, че първите правила в баскетбола, които датират от 1891 година отидоха в Ню-Йорк за 2,6 милиона паунда.

Съставеният в Шефилд сборник, позволява на играчите да докосват ръцете си - нещо забранено дотогава, както и представлява нагледна илюстрация на това, как играта е била иззета от елита в английската образователна система, в частност от Университета в Кембридж и след това, как е била променена.

Търгът ще се проведе през юли, а преди това уникалната колекция ще се отправи на световно турне.

 

  Сподели
130