Решение на УЕФА предизвика скандал


Н. Гавазов

Решение на УЕФА предизвика скандал

Истински скандал се разрази около спорното решение на УЕФА да санкционира днес Глазгоу Рейнджърс. Както потвърди официалният сайт на централата, запалянковците на шотландският Рейнджърс са наказани да не посещават следващите две гостувания на своя отбор в мачове от европейските турнири. По такъв начин, футболните чиновници решиха да се разправят с клуба от „Айрброкс" за расисткото и дискриминационно поведение на неговите фенове в срещите от осминафиналите на Лига Европа срещу холандския ПСВ.

Освен това, дисциплинарната комисия на УЕФА глобява шампиона на Шотландия с 40 000 евро. Клубът е заплашен и да играе един домакински мач от евротурнирите при празни трибуни, като тази санкция е отложена в тригодишен изпитателен период, през който феновете на тима трябва да пазят добро поведение на стадиона.

Както е известно, на 7 април УЕФА откри наказателно производство по отношение на Рейнджърс, във връзка с расистките песнопения на неговите запалянковци по време на първата среща с ПСВ от осминафиналите на Лига Европа. Аналогично е обвинението срещу клуба и за двубоя в реванша след седмица на „Айброкс".

Този случай придоби голяма гласност и стана скандален, след като се оказа, че оглавяваната от Платини организация разследва Рейнджърс не на основата на докладите на делегатите присъствали на мачовете, в които тези песнопения не са отразени, а според сигнали на независимата организация „Футболът против расизма в Европа", което противоречи на правилата на УЕФА. Още по-странно е решението на УЕФА, да не допусне представителите на Рейнджърс на заседанието на дисциплинарната комисия, като по този начин клуба е бил лишен от защита - факт, който е прецедент в европейския футбол и който също е в противоречие с правилата на европейската централа.

 

  Сподели
84