Ахметов подаде иск срещу Русия


Н. Гавазов

Ахметов подаде иск срещу Русия

Милиардерът Ринат Ахметов, който е собственик на футболния клуб Шахтьор Донецк,  заведе дело в Европейския съд по правата на човека срещу Русия за обезщетение за груби нарушения на правата му на собственост по време на непредизвиканата военна агресия на Русия срещу Украйна.

Това се посочва в изявлението на групата SCM, чийто основател и акционер е Ахметов.

"В допълнение към безбройните човешки страдания, руската инвазия доведе до масово унищожаване на украинската инфраструктура. Бомбардировката на стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол от руската артилерия за унищожаване на последната крепост на украинската съпротива в този град се превърна в международно човешко право за цялата международна общност.

Като собственик на "Азовстал" и много други промишлени предприятия, обект на нахлуването на руските въоръжени сили в Украйна, г-н Ахметов прави всичко възможно да държи Русия отговорна за разрушенията, които причинява на украинска територия.

Отбелязва се, че Ахметов е завел дело за спешни временни мерки за предотвратяване на по-нататъшна блокада, грабеж, пренасочване на потоци и унищожаване от Русия на зърно и стомана, произведени от предприятия SCM.

Г-н Ахметов моли съда да даде да се разбере на Русия, че нейните действия, които допринасят за влошаване на продоволствената криза, и предприетите стъпки за нанасяне на допълнителни загуби на украинската икономика са неприемливи“, се казва в изявление на SCM.

Предвид спешността и сериозността на ситуацията, Ахметов поиска приоритетен статут на случая.

Милиардерът също така поиска от съда да приложи пилотна процедура към този случай, "защото основната причина за нарушения на правата - руската агресия, унищожаване и отчуждаване на собственост - има подобни опустошителни последици за собствениците на бизнес в цяла Украйна".

"Злото не може да остане ненаказано. Престъпленията на Русия срещу Украйна и всеки украинец са внушителни. Виновните трябва да бъдат наказани. Аз, с помощта на най-добрите украински и американски адвокати, подадох жалба в Европейския съд по правата на човека за обезщетение.

Това дело е едно от първите международни правни действия срещу Русия, чиято цел е да се спре престъпната дейност на руския агресор, унищожаването на украинската икономика и кражбата на украински активи“, коментира Ахметов.

"Разграбването на украински експортни стоки – по-специално зърно и стомана – вече доведе до повишаване на цените на тези стоки и до увеличаване на броя на хората, умиращи от глад в света. Това варварство трябва да бъде спряно и Русия трябва да плати напълно. Вярвам в справедливостта и се боря за нея", добави той.

SCM се представлява от международната правна кантора Covington & Burling LLP.

За нарушаване на правата на собственост Ахметов иска обезщетение от Руската федерация за вреди.

"Докато точният размер на компенсацията все още не може да бъде определен поради продължаващата война, се очаква Русия да плати милиарди долари на г-н Ахметов за нарушаване на човешките му права“, съобщиха от SCM.

Според запознати с международното право, рано или късно Руската федерация ще започне да плаща обезщетения на SCM и Ринат Ахметов. Предполага се, че нанесените щети са за няколко милиарда долара, но не по-малко от 4 милиарда, каквато е предварителната оценка на "Азовстал" и унищожената продукция в него. Над тази сума ще бъде добавено обезщетение за пропуснати ползи и други вреди, така че сумата вероятно ще надхвърли 8 милиарда долара.

Напомняме, че на 24 февруари армията на Руската федерация, по заповед на диктатора и военен престъпник Владимир Путин, вероломно и без никаква причина нахлу в суверенна Украйна в опит да спре европейското развитие на Киев и да върне страната в своята орбита. До момента агресорът търпи огромни загуби, провали се във всичките си тактически планове, а Русия се сблъска с безпрецедентни санкции от страна  на демократичните страни. Всичко това принуди руските нацисти да започнат целенасочено да убиват цивилни хора и да разрушават граждански обекти без военно значение, което се характеризира като престъпления срещу човечеството и геноцид, а за тях няма давност.

  Сподели
365